Astanassa jotkut majoittuivat hotelleihin ja jotkut huoneistoihin. Me vuokrasimme huoneiston, jossa on kaksi makuuhuonetta ja olohuone. Alunperin vuokrasimme hieman pienemmän, mutta onneksemme siinä talossa oli hissi rikki ja saimme tämän isomman samaan hintaan. Omistajalla oli yhteensä 25 asuntoa Astanassa. Hän näytti noin kolmekymppiseltä eli businesta oli osattu tehdä tavalla tai toisella.
Astana on nuori kaupunki, noin 20 vuotias. Astanasta oli haluttu tehdä pääkaupunki, koska entisellä pääkaupugilla Almatyllä ei ollut mahdollisuuksia kasvaa enää. Astanan ympärillä riittää tilaa rakentaa, koska kaupunki rajoittuu silmänkantamattomiin aroihin ja peltoihin. Ehkä nykyinen presidentti on myös halunnut jättää sormenjälkensä historiaan. Hän on hallinnut itsenäisyyden alusta saakka ja on nyt 78-vuotias, Astana on ultramoderni kaupunki pilvenpiirtäjineen ja värivaloineen. Kaupunkilaisten keski-ikä on noin 30-vuotta ja kaupunki kärsii työvoimapulasta. Maisema muuttuu hyvin nopeasti, koska koko ajan rakennetaan lisää.
Ostoskeskus Astanassa
Keskipalkka on Kasakstanissa noin 500 dollaria, mutta Astanassa se on noin 700. Palkasta menee 10 prosenttia eläkettä varten säästöön. Kasakstan on rikas maa luonnonvaroiltaan, öljyä, kultaa ym. löytyy maaperästa ja kasakstanilaiset ovat hyvin toiveikkaita tulevaisuuden suhteen. Latinalaiset aakkoset otetaan käyttöön parin vuoden kuluessa. Sijainti Kiinan ja Venäjän välissä mahdollistaa tietynlaisen verovapauden.
Kazaksanilaisille ovat tärkeitä erilaiset symbolit. Itsenäisyyden aukiolla oleva torni on 91 metriä korkea, koska Kazakstan itsenäistyi vuonna 1991. Samalla aukiolla oleva patsas kertoi tarinan kazakstanilaisten elämän kulusta. Nuori tyttö pitää kyyhkystä kädessään, joka symboloi rauhaa. Siitä sitten jatkui elämän kulku. Patsaassa oli kuvattu myös nuori nyrkkeilijämies. Nyrkkeily, paini ja judo ovat tärkeitä urheilulajeja. Kazakstanilaiset haluavat rauhaa ja kaikki neuvostoaikaiset ydinaseisiin viittaava on pyritty poistamaan.
Astanassa on seitsemän rakennusta, jotka ovat täydellisiä kopioita muualla maailmassa olevista rakennuksista. Yksi niistä on Moskovan yliopistoa muistuttava rakennus. Siinä on asuntoja, ostoskeskus, terveydenhoito, lastentarha ym. eli kaikki tarvittava. Ulos ei välttämättä tarvitse mennä lainkaan saadakseen palveluja. Tammi-helmikuussa pakkaslukemat saattavat nousta 45 asteeseen. Silloin ei tarvitse mennä kouluun ja autot hyytyvät tielle.
Perinteitä ja vanhuksia kunnioitetaan, jos esimerkiksi isovanhemmat sanovat jotain, niin sitä uskotaan, eikä pullikoida vastaan. Kun nuoret menevät naimisiin, niin häitä pidetään kahdet, sekä morsiamen että sulhasen puolella. Nykyään kuitenkin myös avoliitto on mahdollinen.
Keskellä kaupunkia komeili myös moskeija, johon mahtui 10 000 rukoilijaa. Sen oli puoliksi Arabiemiraattien rahoittama.
Bayterek tornin huipulla komeili fenix linnun muna, jossa oli sisällä käsi, jonka päälle voi laittaa oman kätensä ja toivoa. Nyt oli kuitenkin loma-aika ja tornissa oli paljon koululaisia, joten toivomatta jäi.
Osa porukasta meni jääkiekko-otteluun, jossa Barys Astana ja Traktor Tserjabinsk pelasivat toisiaan vastaan. Halli oli ollut hulppea. Astana hävisi 3-4 jatkoajalla.
Kasakstanilainen illallinen oli myös mukava kokemus. Moskova business centerin 25 kerroksesta oli upeat näkymät yli kaupungin. Besbermak on perinteinen ruoka, joka tuodaan yhteisellä vadilla. Pohjalla vadissa oli nuudelia, sen lisäksi oli hevosenlihaa, lammasta ja sianlihaa läskeineen. Ruoka oli maukasta mutta rasvaista. Lopuksi tuotiin liemi, jolla huuhdeltiin elimistö, Hyvin maukasta sekin. Juomaksi olisi pitänyt ottaa tamman tai kamelin maitoa, se ei oikein innostanut, otimme siis olutta.
Kuvat tulevat pienellä viiveellä….