Hyviä ja huonoja uutisia. Aloitetaan tavanomaisesti huonoista ja jatketaan hyviin, jotta kaikille jää hyvä jälkimaku suuhun.
Kuten nopeaälyisimmät varmasti otsikosta jo bongasivat, paperisota Thaimaan puolella jatkuu yhä. Tapaus Jani L. & Ajokki Royal vastaan byrokratiakoneisto kääntyy kuitenkin kaikkien todennäköisyyksien mukaan ensin mainittujen hyväksi lähipäivinä. Kuskin suonissa virtaa talvisodan henki, bussissa ehta diesel – näistä rakennusaineista ei valmisteta kuin voittajia.
Pilkunviilamisesta ja paperien pläräämisestä ei loppupeleissä aiheudu reissun kannalta sen kummempia vahinkoja. Matkustajisto jatkaa sovitun aikataulun mukaisesti Penangille sunnuntaina 4.12. Bussin sijaan alle otetaan lautta, joka kuskaa koko konkkaronkan noin sata kilometriä etelämmäksi. Jälleennäkeminen on sovittu keskiviikoksi (7.12.). Silloin bussi nappaa matkustajat takaisin huomiinsa ja jatkaa Penangilta kohti Malesian itärannikkoa.
Se siitä. Nyt suupielet voi taas kääntää kohti taivasta.
Hyvät uutiset kumpuavat klassisista ilonaiheista: auringosta, merestä ja yleisestä flow-tilasta. Ympärivuotisella helleaallolla siunattu Langkawi on nimittäin osoittautunut mitä osuvimmaksi rentoutumispaikaksi. Valkoinen hiekkaranta, aurinkorasvan katku sieraimissa ja vatsassa mukavana painolastina tuntuvat paikallisen keittiön antimet ovat tehneet ihmeitä ainakin trooppiselle flunssalleni.
Vaikka Langkawilta ei ole Thaimaahan matkaa kuin joitain kymmeniä kilometrejä, eron maiden välillä huomaa hetkessä. Paikallista englanninmurretta on astetta helpompi ymmärtää, seteleistä on napattu yksi nolla pois ja rukousaikaan serenadinomaiset mantrat kutsuvat islaminuskoisia moskeijoihin.
Vaihtelu kaiketi virkistää, ainakin henkilökohtainen vireystilani on hypähtänyt rajanylityksen myötä muutaman pykälän ylöspäin. Olkoonkin, että Langkawin saari ei täysin heijastele manner-Malesian meininkejä. Pulaut, suomalaisittain saaret, ovat nimittäin verovapaita lomapaikkoja, joissa islamilaisia käyttäytymissääntöjä noudatetaan varsin sovelletusti. Mikäli karvainen ruotsalaisturisti tahtoo syödä pizzansa ilman paitaa, hän sen tehköön – tämän todistin itse turhankin lähietäisyydeltä.
Verottomuus ei suinkaan ole ainoa saarille suotu vapaus. Täällä nimittäin saa myös viinaa. Yhdistettynä nämä kaksi tarkoittavat verovapaata viinaa. Duty free -myymälässä asioidessa olo on kuin Silja Linellä, vaikka prototyyppiasiakas onkin suomenlahtelaista hieman tummahipiäisempi.
Muitakin eroavaisuuksia risteilylaivojen ja Langkawin välillä toki on. Siinä, missä nyrkit puhuvat valitettavan usein suomalaisten lahdenylittäjien kohdatessa ruotsalaiskollegansa yläkannen diskossa, Langkawin hietikoilla taiston kielenä toimii universaali lingua franca, jalkapallo.
Omaa torvea on ikävä soitella, mutta reportointitehtävän langettua vastuulleni muutakaan vaihtoehtoa ei ole. Pikavuoron irakilaisedustuksella vahvistettu joukkue nimittäin kaatoi afrikkalaispalloilijoilla pönkitetyn malesialaistiimin eilen illalla Langkawin puuterihiekalla käydyssä taistossa selkeästi lukemin 11-7. Omaan kolmen maalin ja kuuden syöttöpisteen saldooni olin tyytäväinen, vaikken kovin kilpailuhenkinen perusasenteeltani olekaan.
P.S. Langkawin lisäksi pidän myös risteilemisestä.
Mitä mieltä sinä olet paperisodista, rantajalkapallosta ja verovapaista saarista?
—
English
Today we have plenty of good news and one piece of bad ones.
Bad: Thanks to red tape paper war Ajokki Royal will be stuck in Thailand for few more days. Therefore, the passengers, who are now enjoying themselves in Langkawi will head to the island of Penang by ferry on Sunday the 4th. The Pikavuoro bus will also head to Penang and pick us up on Wednesday.
Good(s): Sun, sea, Malaysian cuisine, temperature (33’C) and palm trees. Duty free shopping, football on the beach, laid-back, relaxing atmosphere and no rush. In one word: Langkawi.
tuntuu oudolta ettei Salon Tilausmatkat ole ennalta hoitanut paperiasioita kuntoon, onhan yritys ammattimainen kuljetus firma, toivottavasti on vakuutukset kunnossa,jotta voi tarvittaessa hommata uuden auton jos vanha ei kelpaa,tai maksaa maksaneille asiakkaille rahat takaisin,
Parhaat valmentajat löytyvät aina katsomosta 🙂
Kazakstan oli ensimmäisellä etapilla täysi arvoitus ja muistini mukaan tarvittavia Ajokin papereita yritettiin selvittää useampia kuukauksia ennen matkaa, jopa kahdesta eri Kazakstanin lähetystöstä. Kaiken piti olla selvää mutta rajalla sittemmin selvisi, että yksi paperi puuttui. Kumpikaan Kazakstanin edustajisto ei ollut tiennyt tästä paperista mitään.
Näkemys, jonka mukaan kaikki paperiasiat voisi hoitaa tämäntyyppisellä matkalla etukäteen on hieman suomalaistyyppisesti sinisilmäinen. Suomessa kun sekä kansalaiset että viranomaiset noudattavat sovittuja sääntöjä ja lakeja. Kaikki on perin selkeää.
Kauskaan ei tarvitse mennä, niin rajalla ylintä valtaa käyttää tulliaseman vuoropäällikkö. Jos kaverilla on huono päivä tai muuten kiukuttaa niin sitten tarvitaan lisää lappuja ja kaikki on vaikeampaa. Säännöt ovat sitten ne, jotka kyseinen koppalakki rajaa ylittäville kertoo. Riippumatta siitä, mitä esimerkiksi on kansainvälisesti valtioiden välillä sovittu.
Itsellänikin on kokemusta tällaisesta lähempääkin, Euroopan sisältä jopa. Komppaan siis täysin nimimerkkiä ”toinen tomppeli”
Älä ihmettele. Se olis ollu mahdottoman vaikeaa, vaikka ois ns. asiat selväksi saanutkin Suomesta käsin ei se paikanpäällä olisi ollut ollenkaan enää varmaa. Kokemusta on hiukan lähempääkin..
Sitäpaitsi reissun luonteeseen kuuluu erilaiset koukut ja mutkat jopa seikkailut ellen sanosi selkkaukset. Hyvin siellä silti on pärjäilty tähän saakka, ja mikä ettei tästä etiääkkinpäin.
Joulukuun kuudetta teille sinne kaukomaillekkin! Tsemppiä!
No, asioilla on taipumus järjestyä. Ja eikös se ole pääasia, että asiakkaat/matkustajat ovat tyytyväisiä.
Hei ja terkkuja sinne teille kaikille ja myös Langkawin saarelle, jossa kävin viime talvena. Tykästyin kovin. Siellä oli helppo kulkea ja kaikkialla turvallista liikkua. Verovapaus halvensi meidän reissua enemmän kuin osattiin odottaakaan. Olen tiiviisti seurannut matkaanne ja toivotankin mukavia kilometriä jatkossakin matkan edetessä. Innolla odotan uusia selostuksia ja kuvia, jotka ovat olleet mahtavia.
Olimme viime talvena Langkawilla ja sieltä siirryimme lautalla Penangin saarelle, samoja reittejä siis kuljette. Georgetown on varsin mielenkiintoinen kaupunki, Unescon maailman perintökohde. Hotellissa ” Bayview Hotel Georgetown” on pyörivä ravintola hotellin katolla, kannattaa käydä katsomassa.
Malesian puolella kannattaa käydä Ipoh’in lähellä olevalla Cameron Highlands -nimisellä alueella, se on kuin viileä keidas tropiikin kuumuudessa tarpovalle matkaajalle.
Kiitoksia vinkeistä!
Langkawi tosiaan liikutti, Georgetown kolahti ja toivon mukaan ehditään piipahtamaan myös Highlandsilla 🙂
K