Pitkää päivää

Kadulle levitetty antikvariaatti Jiuquanissa. Matkaan tarttui jonkinlainen vuosikymmeniä vanha sotaromaani, jonka tarkemmasta sisällöstä ei vielä ole selvyyttä.

Seuraa sairaskertomusta.

Aamu alkoi ennen kahdeksaa hotellin ikkunan ulkopuolella räjähteleviin papatteihin. Alkuun villin riemukkaalta tuntunut uudenvuodenjuhlinta alkaa armeijan soveltuvuustestiä lainaten hiljalleen kiristää vannetta pään ympärillä.

Herätys ei muutenkaan päässyt top 10 -elämyksien joukkoon, sillä nenä oli yön aikana mennyt aivan tukkoon, kuiva yskä oli pahentunut ja olo kuumeinen. Kolmen Buranan, kahden kahvikupin, yhden aasialaisen siirappi- Red Bullin ja pienten bussitorkkujen jälkeen olo kohentui siedettäväksi.

Pieni flunssa ei muuten juuri jaksaisi kiinnostaa, mutta 10. päivä on tarkoitus hypätä Lanzhousta Lhasaan vievään junaan. Lhasa sijaitsee lähes 3600 metrin korkeudessa, joten korkean ilmanalan muutenkin elimistölle rankkaa vaikutusta ei viitisisi enää pahentaa sairastelulla.

Matkan aikana on vähän joka toisella matkustajalla ollut pientä köhää ja jopa lievää lämpöä, mutta sairastelut ovat menneet nopeasti ohi, joten elättelen toiveita, että jo huomenna on parempi olo.

Muutamalla matkustajalla on lisäksi lievä vatsatauti, mihin syynä saattaa olla yksinkertaisesti tulisemmaksi muuttunut mausteiden käyttö. Myös Aasian bakteerikanta poikkeaa sen verran härmäläisestä, että vatsa saattaa nikotella, vaikkei olisikaan syönyt varsinaisesti mitään pilaantunutta tai epähygieenistä ruokaa.

Normaalisti muuttaisin matkasuunnitelmia ja olisin paikallani vähintään niin pitkään, että orastava lentsu menisi ohi. Se ei kuitenkaan nyt ole mahdollista.

Surkeahkosta fyysisestä hapesta huolimatta on mukava olla jälleen liikkeessä.

Parin viime yön tukikohtana toiminut Jiuguan on persoonaton kaupunki, jonka keskustaa halkoo vain tasaisen suorat tiet. Katukuvaa piristi sentään vappukarnevaalien ja kesämarkkinoiden risteytystä muistuttava uudenvuodenjuhlinta, jonka ansiosta keskustan kadut täyttyivät arpajaisista, hattaramyyjistä, tarkkuusammuntakojuista ja muista huvipuistoista tutuista aktiviteeteista.

Kaksi yötä riitti kaupungissa kuitenkin aivan hyvin.

Maanantai vietettiin lyhyesti sanottuna bussissa. Päätimme ajaa Gansun provissin pääkaupunkiin Lanzhouhun mahdollisimman nopeasti, jotta kaikki saavat levätä rauhassa ennen torstaina starttaavaa Tiibetin osuutta. Ajoa kertyi peräti 14 tuntia, vaikka kilometrejä ei taitettu kuin 700.

Noin parisataa kilometriä ennen Lanzhouta yleensä hyväkuntoinen tie muuttui ihmeelliseksi perunapelloksi, jolla ajonopeus ei ollut järin häävi. Samaa kinttupolkua riitti 150 kilometriä. Teiden kunto näyttäisi Kiinassa heittelevän loistavasta täysin luokattomaan.

Iltaruokailun jälkeen kello nakuttaa jo neljää aamuyöllä, joten on aika painua suihkun kautta lakanoiden väliin. Lanzhou on kolmen miljoonan asukkaan suurkaupunki, joten kolme yötä täällä kuulostaa erittäin hyvältä. Vaikka miljoonakaupungeissa on myös huonot puolensa, tulevan 32 tunnin junamatkan aikana ehtii varmasti unohtaa saasteet ja vilinän.

Karnevaalitunnelmaa Jiuquanissa. Tavoitteena on saada rengas jäämään leluauton tai muun palkinnon päälle.
Suosituimpia lajeja oli tarkkuusammunta. Mikko näyttää mallia.
Paikallisen leipomon luomukset venyttävät kermavaahdon käytön rajoja.
Roskien kerääjät pitävät taukoa. Ilmeisesti mummelit eivät ole kaupungin halutuimpia kuvattavia, sillä naisten nauru kuului kuvan ottamisen jälkeen vielä kaukana takana.
Iso osa pienistä kaupoista on uudenvuoden aikaan suljettuna.
Pikavuorolaisten yhteinen illallinen Jiuquanissa oli kiinalaisen runsas. Yksinkertaisista mutta maukkaista annoksista syntyy monipuolinen ateria.
Pienen harjoittelun jälkeen syömäpuikoilla pyydystää vaikka kärpäsen ilmasta. Tomi on vasta keltaisen vyön chopstick-harrastaja, joten tyytyminen oli suolapähkinään.
Kiinassa kaikki on paremmin. Rengaspaineet tarkistanut korjaamon tyttökin on valmiina lähtemään klubille.
Aurinko laskee, mutta Pikavuoro jatkaa. Palkintona päivän ajosta oli kolme yötä rauhassa Lanzhoussa.
  1. Ja taas on upeita kuvia kuikoiltavana! Alan pikkuhiljaa uskoa kaverin sanoja että Kiina on
    parempi maa kuin osaan kuvitellakkaan. Ehkä niin onkin. Ei ole kokemusta. Mutta tässä
    sitä kokemusta nyt tulee vaikka sohvan nurkassa istuu. Tämä on aivan hyvää esimakua matkalle jos Kiinaanpäin on aikomus. Siis kiitoksia vaan matkalaisille vinkeistä. Olenkin jemmannut nämä jutut mahdollista matkaa varten.
    Oikein hyvä juttu että tarkistatte rengaspaineet. Niitähän voi tarkistella pitkin matkaa vaikkei mittaria olisikaan. Ottaa esim. ison vasaran kouraan ja lyö sillä kulutuspintaan. Iskusta syntyvä ääni kertoo
    paineen laadun. Tössähtävä ääni tulee tietysti tyhjästä renkaasta.
    Mukavan näköisiä huoltotyttöjä siellä Kiinassa on. Niin oli meilläkin ennen, vaan ei enää kun on vain kylmiä asemia. Bensabimut oli katoava luonnonvara.
    Lhasa, 3600 m. korkeudessa. Siellä alkaa olla jo vilu. Terveyttä ja voimisia kaikille Tiibetin retkelle.
    Olkaa varovaisia, kun bussia ei olekkaan turvapaikkana. Onni myötä!!!

  2. Varmasti olette ansainneet taas olla paikallanne jonkun aikaa. 14 h bussissa istumista vaatii jo hyvät persukset ja vielä paremmat hermot sekä loistavan kuljettajan.

    Tiibet … voin vain kuvitella millainen elämys se matka sinne tulee olemaan…

    Tällä Suomessa on ensi yöksi alkava lumimyrsky tai ainakin kova lumisade – luvattiin jopa 20 cm lunta. Ei mitenkään mieltä ylentävää, kun jo odottaa lämmintä tai ainakin lumettomampaa aikakautta.

    Teillä ne tiet näköjään vaihtelevat, mutta rauhallisesti vaan kilsa toisensa jälkeen niin perille pääsette varmasti.

    Oikein hyvää ja rentouttavaa oloa teille kaikille; niin nuhanenille kuin vielä terveillekin 😉

    eija

  3. Flunssa vaivoihin kannattaa hakea paikallisesta apteekista tuotetta nimeltä ”Contact NT”.
    Se on usein ollut helpottava lääke, ja sitä löytyy liki kaikista paikallisista apteekeista. Paketit on normaalisti varustettuna Englannin/Kiinan kielen etiketeillä.

    Varsinaiseen flunssan estolääkitykseen ja muun bakteeritoiminnan huuhteluun toimii mainiosti Changuy Fine Brandy. Tätä paikallista brandyä löytyy liki joka ruokamarketista hintaan 15-50 RMB (2-5 EUR) laaduasteesteesta riippuen. Halvimmatkin ihan juotavaa sellaisenaan. Hinta/laatu-suhde enemmän kuin kohdallaan. Kannattaa testata jos ei ole aiempaa tuttavuutta. Se Chankun halvin laatu ei ole huonointa.

    Pari kuvaa Changuy Fine Brandy:stä
    http://blogimg.goo.ne.jp/user_image/71/06/d47d98d151131147a195f33fdfe0f8a1.jpg
    http://blogimg.goo.ne.jp/user_image/1a/e1/685b90964a47087531f4ee963d6b7bbe.jpg

  4. Syökää paikallista jugurttia, niin pysyy vatsa kunnossa. Jugurtista saa sikäläisen bakteerikannan. Ja kiinalaisessa apteekissa luulisi troppeja köhään löytyvän.

  5. Ihanat roskankerääjänaiset ja niiden nauru, kiva teksti taas! 🙂 Flunssaan suosittelen inkivääriä, valkosipulia, mahdollisimman paljon (erityisesti vihreitä) tuoreita kasviksia ja lepoa tietysti aina kun ehtii. Itse olen valkosipulilla saanut pahatkin flunssat kuriin, se on luonnon oma antibiootti. Ja jos iskee korvakipu ja epäilet tulehdusta niin puolikas valkosipulinkynsi yöksi korvaan leikkauspinta korvaan päin. Tällä on ihme kyllä pelastauduttu monilta lääkärikäynneiltä… Leikattuja valkosipulinkynsiä myös nenän lähettyville yöksi hengiteltäväksi, niin aamulla hengittely sujuu helpommin! 🙂

    Ja tietysti vatsan toiminnasta pitää aina yleisen terveyden ylläpitäjänä pitää huolta, eli löytyisköhän joltain/jostain maitohappobakteereja?

    Voimaa ja parantumista!!

  6. Tervehdys matkalaiset,

    Olemme seuranneet mielenkiintoista reissuanne päivittäin. Kiinnostus on kova jos itsekin joskus pääsisi Lhasaan junalla. Mitä junatiketit maksaa, ja millainen sleepers teillä on kova vai soft? Oikein antoisaa matkaa sinne korkeuksiin

    toivovat mummo ja pappa Haimoosta

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy