Hyvää jäniksen vuotta

Uiguurimiesten orkesteri turpanilaisessa kadunkulmassa.

– Oletko muslimi? harmaapartainen vanha mies kysyy turpanilaisella bazaarilla.

– En, olen Suomesta, vastaan.

Hetken miettimisen jälkeen mies tekee ristinmerkin rintakehänsä päälle kysyvän ilmeen kanssa. En viitsi hämmentää vanhusta enempää vaan nyökkään.

– Islam is great, mies sanoo hymyillen ja näyttää peukaloa.

Turpanin asukkaista yli 70 prosenttia on islaminuskoisia uiguureja. Enemmistöuskonto näkyy katukuvassa monella tapaa. Parrakkaat miehet peittävät päälakensa perinteisillä hatuilla ja suurin osa kaupoista ja ravintoloista ei myy olutta tai muutakaan alkoholia.

Tunnelma ei kuitenkaan ole millään tavalla ahdistava tai tuomitseva, vaikka vieras ei edustakaan samaa uskontoa kuin valtaväestö.

Täysin kitkatonta ei uiguurien ja Kiinan keskushallinnon välinen yhteiselo kuitenkaan ole ollut. Useat islamistiset liikkeet ajavat itsenäisen Itä-Turkestanin perustamista Xinjiangin provinssin alueelle.

Viimeksi vuonna 2009 puhkesi uiguurien ja poliisien välille rajuja yhteenottoja, joissa menehtyi lähes 150 ihmistä.

Ürümqin tai Turpanin katukuvassa ei ole jälkeäkään pinnan alla kytevästä levottomuudesta. Lapset räjäyttelevät kadunkulmissa papattimattoja ja kadut ovat täynnä kojuja, joista voi ostaa uudenvuoden juhlintaan tarkoitettuja leikkirahoja. Setelinippuja poltetaan kiinalaisten juhlien yhteydessä esi-isien käytettäväksi tuonpuoleisessa.

Turpania on vuosisatoja kutsuttu keitaaksi keskellä autiomaata.

Syyn tähän ymmärtää, kun ajaa ulos kaupungista. Kesäisin tappavan kuuma hiekkaerämää on talvisaikaankin ankaraa seutua, jossa lämpötila voi laskea 20 pakkasasteeseen – ei tosin nyt, sillä alueelle on luvattu yöksikin vain noin 10 astetta pakkasta.

Useimmille autiomaasta tulee mieleen lännenelokuvien kullankeltainen hiekkaerämää tai turbaanipäiset arabit ratsastamassa kameleillaan halki Saharan tuulessa pölyävien dyynien.

Xinjiangin alueella erämää on karkeampaa, vähemmän romantisoitua seutua. Hiekalla on turha kuvitella laskevansa lumilaudalla tai tekevänsä juuri mitään muutakaan. Kova ja eloton aavikko muistuttaa valtavan rakennustyömaan pohjaa, joka odottaa seuraavaa aliurakoitsijaa valamaan ostoskeskuksen perusteita.

Voi hyvin kuvitella helpotuksen ja onnen tunteet, jotka ovat vallanneet näiden seutujen läpi matkaavan, kun Turpanin talojen katot ovat viimein nousseet horisontissa.

Bussin reistaileva ohjauksentehostin saatiin aamuisella korjaamokeikalla viimein siedettävään kuntoon.

Todennäköisesti pumppu on vaihdettava jossain vaiheessa, jos taival jatkuu Bangkokin jälkeen jossain muualla, mutta toistaiseksi ohjaus toimii. Janin jaksamisen kannalta tämä on erittäin tärkeää, sillä ratin vääntäminen erityisesti kaupunkioloissa on toisinaan vaatinut kaksi miestä pyörittämään rattia.

Saavuimme erämääajelun jälkeen Kumuliin juuri ajoissa ennen kiinalaista uuttavuotta.

Onneksi saavuimme. Jos Suomessa jurripäissään poksahtelee silmiä ja irtoilee sormia uudenvuodenaattona, voi vain kuvitella kiinalaisen vuodenvaihteen miestappioita.

Meteli oli talojen sisäpihoilla korvia huumaava, kun erilaiset raketit, papatit ja muut pommit poskahtelivat keskiyöllä. Järisyttävän kakofonian kruunasivat autojen varashälyttimet, jotka laukesivat ilotulitteiden paineesta.

Video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Koska Youtube ei toimi Kiinassa, joudun kierrättämään videot Suomen kautta, mikä tuo hieman viivettä toimitukseen, mutta uudenvuoden juhlinnasta on luvassa myös liikkuvaa kuvaa.

Seuraavaksi Pikavuoron Kiinan-osuuden kaupunki per yö -tahti helpottaa hieman. Seuraavilla etapeilla on tarkoitus yöpyä pari yötä.

Rauhallisempi tahti tekee hyvää itse kullekin, myös minulle. Nähtävää ja koettavaa riittää tässä maassa.

Turpanin sivukadulta löytynyt moskeija muistuttaa Xinjiangin alueen enemmistöuskonnosta.
Turpanin kaupunkia halkoo koristeltu kävelykatu.
Perinteisiä kiinalaisia koristeita turpanilaisella torilla.
Pikkupojat testailivat papatteja ennen uudenvuodenyön juhlintaa.
Höyrytetty maissintähkä maksoi kadulta ostettuna kaksi yuania eli hieman yli 20 senttiä.
Katukeittiössä saa itse valita, mitä wokkipannuun laitetaan.

Paikalliset bussikuskit tulivat ihmettelemään bussin lähtöä Turpanissa. Väkeä oli kuin Salon keskustorilla.
Tie vie. Kiinalaiset tiet ovat erittäin hyvässä kunnossa, ja ajonopeus pysyy hyvänä.
Poika ihastelee ilotulitteita Kumulissa. Paikalliset ilotulitteet ovat hieman eri kaliiberia kuin Suomessa. Uusivuosi on kiinalaisille tärkein juhlapäivä.
 1. Mukavaa taas seurata aamulla tätä teidän matkaanne ja lukea hyvää blogia.Tästä on tullut jo päivittäinen puheenaihe täällä salossa ja halu tietää matkan tapahtumista on lisääntynyt ainakin työpaikoilla ja kahviloissa..Kuvat ja videot lisämausteena.Ovatko kaikki pysyneet terveinä matkan ajan?Salossa riehuu vatsatautia ja flunssaa. Turvallista matkaa!

 2. Mahtavia kuvia taas, teillä on mukana ihanan hyvä kamera, kuvat ovat laadullisesti niin hyviä ja tarkkoja. Kun normi turistilla on yleensä joku mahdollisimman pienikokoinen automaattikamera mukana, niin eihän se kuvien laatu ole sama.
  Ja niin mielenkiintoisia asioita, kiitti taas avartavasta blogista.

  1. Kuvat on upeita kuten annie sanoi. Mutta kameran sijaan kyse taitaa olla siitä, että Tero hallitsee kameran säädöt, valotuksen ja tarkennuksen. Ja kaikkein tärkeimpänä hänellä on selvästi silmää rajauksille, valolle yms.

   Anna ammattilaiselle se taviksen lomapokkari niin näet, että hyvät kuvat tulee kuvaajasta ei kamerasta.

 3. Niin siinä on käynyt kuin joskus aiemmin epäilinkin; taas yksi maa lisää, missä joskus täytyy päästä käymään. Alkaa ihmisikä käydä lyhykäiseksi kun reissutevoitteet lisääntyy maa/viikko tahdilla.

  Hienoja kuvia, naureskelin paikallisten bussikuskien laumalle, samoin taidettaisiin itse olla ihmettelemässä kiinalaista kulkuneuvoa kotoisella asemalla…ei vaan taida sellaista ihettä ihan lähiaikoina tapahtua.

  Matka siis jatkuu, toivotaan todella ohjaustehostimen pysyvän kasassa!!!!!, on vielä piitkä matka edessä, rattia saa vääntää ilman vastustakin tarpeeksi.

  Hengessä pysytään tiiviisti mukana ja netissä notkutaan luvattoman paljon odotellen tulevia viestejä sieltä” pallon alta ”,eikös lapsille aina kerrota, miten tarpeeksi syvälle kaivamalla tullaan kiinaan!

 4. Tuli tuossa mieleen kun katsoin kuvan jossa paikalliset bussikuskit ihmettelevät pikavuoron edessä, olisi hyvä jos siellä bussissa hankkisitta kartan josta voisi uteliaille näyttää reitin jota olette kulkeneet, samalla tavalla kuin gps jättää punaisen vanan jälkeensä.kartalle.

 5. Moikka taasen,
  varmaan hienot kemut siellä, vaikkakin haitannee nukkumista 😉 Täällä Salossa sataa lumensekaista vettä ja on loskaisen liukas keli. Eilen paloi Rhodos kepappi Salossa aamulla ja ehtoopäivällä Somerolla iso kanala … joten lämmitystä on riittänyt ;-/

  Mukavaa ettei janin haba ihan kamalaksi pääse …saitte korjattua tuon tehostimen. Mietinkin jossain vaiheessa että onko kaksi pyörittämässä risteyksissä yms. rattia, kun varmaan painoi ja paljon.

  Mukavaa ja mutkatonta reissua teitille kaikille tasapuolisesti …

  terv eija

 6. Hyvää jäniksen vuotta kaikille !

  Loistavaa rapoa ja upeita kuvia ! Keep up the good work. Kuvia katsellessa ja rapoa lukiessa tulee ikävä Kiinaan ja kiinalaiseen keittiöön ja Tsingtaoon. Kyllä teidän kelpaa !

    1. Tuolla alueella ei ainakaan Elisan/Saunalahden roaming-kumppani China Unicomilla taida olla 3G peittoa, Soneran roaming verkko China Mobilen kuuluvuudesta en löytänyt mitään.

     Toivottavasti on vain niin että GPS-moduuli ei vaan saa lähetettyä paikannusdataa eteenpäin.

     1. Eikös se bussin paikannussysteemi toimi satelliitin kautta?

 7. Ooh, niin upeaa Kiinan punaista!!! Muistikuvani mukaan Thaimaan punainen on vielä
  syvemmän punaista, vai muistanko väärin? Kuitenkin, punainen on tosi punaista eikä
  mitään haaleaa väritystä. Pidän väristä, enkä nyt tällä viittaa politiikkaan.

  Varmaan siellä on huikeat tulitukset uuden vuoden alkaessa. Eikös ne Kiinalaiset juuri keksineet
  ruudin? Siis perinteitä riittää. Olis kiva tietää, kuten Tero sanoi, kuinka hirveästi siellä tapahtuu onnettomuuksia uudenvuoden aikaan vai onko kansalaiset jo oppineet varomaan. Onhan tuota kulttuuria ollut jo satoja vuosia.

  Kiitoksia jälleen kerran upeista kuvista, niin laadullisesti kuin aiheellisestikin. Ja kuten jo aiemmin sanoin, niistä puuttuu vain haju ja maku. – Terveyttä kaikille ja Janille vahvoja muskeleita jotta jaksaa vääntää lähes tehostamatonta ruotelia.

 8. GPS-näyttäisi kadottaneen signaalin aavikolle. Olemme turvallisesti Dunhuangin kaupungissa, joka löytyy kartalta suoraan etelään pisteestä, jossa bussi on viimeksi päivittänyt sijaintinsa. Täällä kaksi yötä.

  Ei mitään hämminkiä välillä Kumul-Dunhuang, joskin Gobin autiomaan tiet olivat välillä kehnossa kunnossa.

 9. Mahtavat kuvat, Pojat ovat poikia papatteineen joka puolella maailmaa 🙂 Teksti mielenkiintoista luettavaa. Kiitos 🙂 Ja hyvä, että olette jo turvallisesti Dunhuangin kaupungissa vaikka GPS-singnaali jostain syystä viehättyi aavikkoon.

 10. Täällä Vantaalla seuraan vähän ”kateellisena” teidän upeaa matkaa. Kiitos mielenkiintoisista asioista eri kohteissa ja kuvista! Todella mukaansa tempaava blogi, kun sitä lukee, niin unohtaa, että istuukin täällä kotituolissa… Hyvää jäniksen vuotta! Turvallista matkaa teille edelleen! Hengessä mukana:-)))

 11. Oliko teillä muuten mitään diiliä Suomen viennin edistämiskeskuksen kanssa? Jotain Suomi prosyyrejä mukana jaettavaksi, levittäen Suomi kuvaa tietoisuutta ym.? Tyhmä Suomen ulkoministeriö jos ei käyttänyt teitä tässä asiassa hyväkseen ja laittanut laatikkoa paria mukaan missä eri kielisiä vihkosia Suomesta ja kartta mukana. Tuskin monikaan matkallanne tietää Suomesta yhtään mitään. Jokunen vihkonen lentolehtinen olisi ollut helppo levitellä esim. tuossa bussiasemalla kuljettajille, muksuille vaikka kouluun vietäväksi ym. Kyllä täytyy sanoa, jos ed. mainittu valtion organisaatio yhtään noteerannut tätä mahdollisuutaa, metsässä olemme ja pahasti.

  Kuka sen tietää vaikka joku matkatoimisto taho olisi näillä prosyyreillä intoutunut tekemään Suomesta uuden uniikkituristi kohteen ja kas dollareita taas ropisisi turistien mukana Suomeen, palvelua ostettasiin, rahaa virtaisi työllistäisi ja kaikki olisivat onnellisia. Vrt. yli miljoona viisumia viime vuonna venäläisille, per matkustaja keskimäärin kuluttaa 350€ / matka. Jokainen voinee laskea, kuinka kannattavaa on mollata rahaa tyrkyttäviä turisteja ja palveluja kuluttava asiakas? Että näin ! Kiitos blogista ja kuvista!

  1. Kiinalaiset ovat yllättävän hyviä maantiedossa, esim. vrt. amerikkalaisiin. Lähes kaikki tietävät Suomen olevan Pohjois-Euroopassa jaNokian tulevan täältä.
   Kiinalaiset eivät vaan saa matkustaa vapaasti ja Suomen viisumi on lähes mahdoton saada, jos ei ole miljuunaa rahaa.

   1. Noh missään nimessä amerikkahumppa väkeen voi mitään verrata, jättäkäämme he omaan arvoon. Koskaan ei ole infoa tietoa, mutta ideana olikin,vaikka olisivatkin maantietoisia, tärkeämpää onkin huomioida ihmiset, joiden mielenkiinto voi herätä. Antaminen ja saaminen, ne kävelevät käsi kädessä ja etenkin idässä sillä on suuri merkitys. Pois ehdottamani idea tuskin olisi ollut keltään?

 12. Jokos on alettu kadonneen singnaalin metsästys? Vaikka olette turvallisesti Dunhuangin kaupungissa, niin täällä ollaan hukassa kun punainen viiva päättyy aavikolle. Kyllä teitä seurataan vaikka pysähdytte muutamaksi päiväksi johonkin kaupunkiinkin. Me ollaan niin uteliaita…heh.

  1. Lähetä ilmainen tekstiviesti maahan Kiina
   Maan nimi Kiina
   Ruotsiksi Kina
   Englanniksi China

   Krediittien määrä 1 krediitti per tekstiviesti
   Maan suuntanumero +86

   Lähettääksesi tekstiviestin maahan Kiina kirjoita 0086 ja kännykkänumero ilman ensimmäistä nollaa.
   Esimerkiksi kännykkänumeron 0123-45 67 88 kirjoitat: 0086123456788

   Lassille terv.

 13. Hyvää Jäniksen vuotta kaikille! Hienoja kuvia taas ja mukavat jutut! Taitaa Janillakin olla

  aika ikimuistoinen syntymäpäivä – paljon onnea! Kuten myös kaikille muillekin reissajille onnea

  tuleville kilometreille!!

 14. Huomenna vietämme Johan Ludvig Runeberg vuosipäivää.
  Juhlikaamme sitä kukin tahollaan.Turkulais julkkis
  Marja Tyrnin suopealla opastuksella,hyvä torttu on oikein kostutettu.
  Viikonloppuja kaikille

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy