Korjaushommia ja kulttuuria

Pikkupojat tulivat ihmettelemään Ajokin bussia rassaavia valkonaamoja Ürümqin laitakaupungilla.

Ürümqi jäi lopulta yhden yön pikavisiitiksi. Kyllähän näitä miljoonakaupunkeja Kiinassa riittää, tarkemmin sanottuna 24. Suurimmasta osasta näistä et luultavasti ole koskaan kuullutkaan.

Ürümqissa oli vielä 50 vuotta sitten parisataatuhatta asukasta, mutta alue on kasvanut viime vuosikymmenet erittäin voimakkaasti.

Teollisuus ja modernisaatio jättävät jälkensä. Aamuisen kaupunkikierroksen perusteella vanhaa idyllistä Kiinaa ei keskustan alueelta tarvitse etsiä. Kahviloita, pikaruokaloita, elokuvateattereita ja pillifarkkuihin pukeutunutta nuorisoa löytyy sitäkin enemmän.

Aamiaisen jälkeen osa ryhmästä ajoi Mersun kanssa Ürümqin laitamille etsimään korjaamoa, joka osaisi tehdä taikoja edelleen reistailevalle ohjauksentehostimelle. Sellaista ei löytynyt, mutta teollisuusalueen laitamilla tehty omatoimiremontti paikallisti vihdoin vian syyn: tehostimen pumpun kansi on löystynyt jossain vaiheessa, minkä vuoksi öljy pääsee tihkumaan ulos järjestelmästä.

Huomenna aamulla on luvassa jälleen korjaamokeikka, jonka pääteeksi tehostin on toivottavasti jälleen iskussa. Hyvä uutinen on, ettei itse pumpussa tai letkuissa ole todennäköisesti vikaa.

Ürümqista päästiin lähtemään kohti Turpanin kaupunkia iltapäivästä.

Matka kulki halki uiguurialueiden, joiden tärkein elinkeino on rypäleiden kasvatus. Talvisin maisema on ruskea ja karu, mutta pienellä mielikuvituksella voi kuvitella yksinäisinä seisovien telineiden ympärille vehreät rypäleviljelmät. Välillä pölyistä maisemaa piristi moskeija, jonka edessä oli rukoilemassa olevien miesten kenkiä siisteissä riveissä.

Pikavuoro vieraili myös ensimmäistä kertaa todellisella kulttuurikohteella, muinaisessa Jiaohen rauniokaupungissa.

30 metriä korkealle kivipaasille rakennetussa kaupungissa on ollut asutusta jo ennen ajanlaskun alkua, mutta nykyiset rauniot on rakennettu Tang-dynastian aikaan noin vuosien 600-900 välisenä aikana.

Kaupunkien kaaoksen ja bussin moottorin tasaisen jyrinän jälkeen muinaisten raunioiden tutkiskelu täydellisessä hiljaisuudessa oli meditatiivinen kokemus.

Pian matka jatkui kuitenkin Turpaniin, jossa myöskin vietetään vain yksi yö.

Uudenvuoden läheisyys alkaa jo näkyä kaupungilla: osa ravintoloista on jo suljettu ja välillä innokkaimmat kokeilevat varsinaista juhlaa varten ostamiaan ilotulitteita.

Turpan on aikanaan ollut tärkeä kauppapaikka ja osa Silkkitietä, joten aamulla lienee jälleen syytä herätä aikaisin kiertelemään kaupungille.

Ürümqi on moderni, teollisuuden pöhöttämä kiinalaiskaupunki. Tällä kertaa kokemus kaupungista jäi yhteen iltaan ja aamuiseen kaupunkikiertelyyn.
Ürümqilaiset katumyyjät lämmittelevät tulipesää, jotta työmatkalaiset saavat paahdettuja maapähkinöitä matkaansa.
Kaupunki heräilee hiljalleen elänään. Toisinaan matkaajan kannattaa jättää pitkät yöunet väliin ja herätä aikaisin kaupungille kiertelemään. Palkinnoksi saa vähemmän liikennettä ja raikkaamman hengitysilman.
Äiti ja tytär hakemassa aamiaista. Kapitalistien pikaruokaketjut voivat Kiinassa hyvin maan virallisesta ideologiasta huolimatta. Esimerkiksi KFC:llä on yli 2100 ravintolaa 450 kaupungissa.
Jani auton alla. Reistailleen ohjauksentehostimen vika löytyi: pumpun kansi on hieman raollaan.
Jiaohen rauniokaupunki oli tarpeellinen levähdyspaikka bussista, ajosta, kaupungeista, melusta ja matkailun arjesta ylipäätään.
Jiaohessa on parhaimmillaan ollut 6500 asukasta ja yli 850 sotilasta. Kaupunki erakoitui 1500-luvulla. Jäljelle jäi vain kaksi uskollista vartijaa.
Tuomas löysi Jiaohesta miellyttävän kesäasunnon. Hintaan sisältyy ilmastointi ympäri vuoden.
 1. Onpa ollut mukava olla ”mukana matkallanne” näin kotisohvalta käsin.
  Sen verran mielenkiintoinen reissunne on ollut, että luulenpa useammankin suunnittelevan pääsyä mukaan seuraavalle reissulle. Toivottavasti autonne jaksaa ja matkanne palkitaan etelän lämmöllä!

 2. Hienoa että ohjauksentehostin tulee kuntoon.
  Mulla on jäänyt jossain väliin,sen bussinne kohtalo perällä,
  myyte sen sinne varmaan,vai ajatteko kenties takasin? ;O))

  Luonnikast reissu!

 3. Kulttuuria, korjaamista ja ennenkaikkee kivaa matkailua edelleenkin. Tässä juuri mietin lukiessani kirjoituksianne, olisinko sittenkään ollut mukavaa matkaseuraa 😉 Ehkä, ehkä en. Mutta täältä kotisohvalta on mukava kirjoitella teitillen ja muillekin.
  Salossa pientä vesisadetta, tiet ovat liukkaita ja floskaisia. On ollut muutaman päivän aivan keväinen sää, joten kohtapa sitä pääsee mopottamaan. Ensi lauantaina on mp-messut ja sitä kautta kesä taas lähempänä.
  Teitillen taas hyvää ajoetappia … seuraan tätä niin tiiviisti, että tästä on suorastaan tullut pakko 😉

  eija

 4. Tervehdys Espoosta.
  Mukava on ollut lukea viestejänne kuvien kera. Ehdotonta huippua ovatkin sitten ollut videot.
  Muutaman matkalla olevista tapasin luullakseni Salon esittelyssä, mutta olisi tosi kiva jos vaikka ottaisitte sellaisen pika haastattelun esittelyinenn kaikista matkalla olevista. Mitä mieltä ovat jo tapahtuneesta, mitä vielä odottaa, jne. jne. Ja loppua kohtaan lisää niitä henkilökohtaisia lausuntoja, kannattiko jne.
  Meinaan sen verran sapetti oman olkapään leikkaus joka esti lähdön turneille, että olisi hauska kuulla lisää mitä menetin. Ja mitä ehkä tulen kokemaan, jos matkaa suunnitellaan uudestaan.
  Kiitos oikein …keleesti tähän astisesta taistelusta ongelmien ja elämyksien kerronnasta.

 5. Jälleen kerran täytyy ihmetellä sitä kuinka vähän on ollut tietoa itämaista ja nyt Kiinasta
  etenkin. Jostain syystä ei ole tullut kurkisteltua kartaltakaan mitä siellä mahtaisi olla.
  Kiitoksia jälleen hienoista kuvista ja blogista. Maisemat tulee paranemaan kovasti jahka pääsette
  lumikinoksista eroon. Alan tässä itsekin enempi ja enempi halajamaan retkeä Thaimaaseen. Sitten
  tsunamin ei ole tullut käytyäkään.
  Toivottavasti saatte tehostimen kuntoon pelkällä kannen pulttien kiristyksellä ja öljyn lisäyksellä.
  Öljyjä kyllä kantsii tarkastella muualtakin. Onni myötä matkallanne edelleen! Seuraan tiiviisti matkanne
  kulkua päivittäin. Terveyttä ja voimisia kaikille!

 6. Kiitoksia tästä blogista hienosti kirjoitetuista jutuista ja hienoista kuvista ja videoista :). Olette kyllä tosi selviytyjiä itse olisin myös halunnut lähtee tälle ainutkertaiselle matkalle mutta työ tilanne esti:( . Mutta hienoa on että matkaanne voi seurata edes näin ruudun välityksellä vaikkei mukaan lähteä voinutkaan.

  1. Ihan ok näyttää menevän koko ryhmällä. Tämä Tuomas on kyllä saanut ihan liikaa esittelyaikaa kaikissa kuvissa ja videoissa..!! Onko siellä muita mukana kuin Jani,Tuomas,Suvi,Mikko ja Jesse..??!!

   Pari vanhempaa tätiä on pyörähtänyt kaverikuvassa. Uusia kasvoja ja uusia kommentteja.pliis..!
   Toivottavasti ohjaustehostin alkaa pelittää kun saa öljyä..onko Jani nostanut tikkua säiliöstä kertaakaan..? Pienellä lisäämisellä olisi selvinnyt pitkät matkat..!

   Hyvä henki porukalla näyttää säilyvän…kommelluksia,kommelluksia pliis..! Ne on kivoja..aina kun vain ei itse loukkaannu..ja täällä kotona kyllä on aika turvallista..!

 7. Aivan mahtavia kuvia, kiitos paljon! Nyt on pakko todeta, että usein todellakin on näin: Hyvä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

  Ja koko teidän pioneerireissusta voidaan ilmiselvästi todeta: Mikään ei ole mahdotonta. Hyvä te, hienoa!

 8. Hei

  Muistot nosevat mieleen kun katselen Ürümqi:n kuvia. Kävin ko.kaupungissa joskus 90-luvun puolessa välissä (työmatka). Ei muistaakseni ollut ” torni-taloja”. Saas nähdä miten Turpan on kehittynyt ? Toivottavasti saatte ”raportit” kaupungista. Mielikuvat ovat tyyliin mies, kärryt ja aasi. Myyntikojuja missä myydään kuivattuja rusinoita (vihreitä), taateleita yms.

  Toivottavasti matkanne jatkuu ilman suurempia huolia.

     1. Ihan selvästi lukee 9.8.2005 ufot laskeutuneet……heh

  1. Saattaa olla joku ajoharjoittelu rata, ainakin läheltä näytttäis että autolla siellä on kurvailtu kun mustia rantuja kurvissa. Leveyttäkin noin 50 metriä, kahdeksikoissa ehkä pölyä ilmassa ja auto kierroksella kun kuva otettu, siitä se ”loisto”. Ehkä 🙂

   Jari

 9. Hienoa! Taas ollaan matkassa mukana muutaman päivän odottelun jälkeen. Vaikka ketään en reissusta tunnekaan olen VAHVASTI hengessä mukana. Tuli jo peni huoli mitä on tapahtunut , kun ei kuulunut sivuille merkintöjä. On todella mukava seurata soljuvaa tekstiä…aivan matkakärpäsen purema alkaa tulehtumaan…. Oikein turvallista matkan jatkoa ja leppoisia fiiliksiä, enkeleitä teidenne varsille!

 10. HEI MATKALAISET!

  Miten on uusivuosi otettuvastaan?Täällä Hesassa oli Forumin takapihalla aika näyttävä Jäniksen vuoden tapahtuma ja Töölönlahdella upea ilotulitus.

  Maisteltiin kiinalaisia kääryleitä ym. ja vihreää teetä.

  Upeita akrobaatti esityksiä ja kankaalta tuli Kiinasta muuta esitystä…

  Hyvää ja turvallista matkaa….

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy