Kazan – Tatarstanissa

Heti aamusta pikavuorolaiset lähtivät tutustumaan Kazanin nähtävyyksiin. Ilma oli tuulinen ja kolea. Suurin osa tutustui kaupunkiin omin päin, mutta jotkut ottivat opastetun kolmen tunnin retken oppaineen.Tatarstan on Venäjän liittovaltioon kuuluva tasavalta. Sillä on oma hallitus ja parlamentti. Valtion vaakunassa on siivekäs lumileopardi. Kazan on Tatarstanin pääkaupunki  ja se sijaitsee Volgan rannalla.

Tatarstanin rikkaudet ovat öljy ja maakaasu ja lisäksi raskas teollisuus on maalle hyvin tärkeä. Työttömyysprosentti on noin 1, mutta jonkin verran ilmenee piilotyöttömyyttä. Joka puolella rakennetaan valtavasti, joten töitä riittää.  Keskipalkka on noin 35 000 ruplaa kuukaudessa eli noin 500 euroa. Monet tekevätkin kahta työtä.

Öljyrikkaiden asuinalueella oli toinen toistaan hienompia taloja. Siellä oli aiemmin ollut pientaloja, jotka oli purettu pois. Mutta kaikista huikein oli maatalousministeriön rakennus, joka oli melkoisen mahtipontinen palatsi.

Tatarstanissa on noin 50 prosenttia tataareja ja 40 prosentteja venäläisiä. Lisäksi on mm. 0,5 prosenttia mareja, jotka ovat suomensukuisia ja asuvat pohjoisessa.

Kremlin muurien sisäpuolella olivat sekä moskeija että ortodoksikirkko sulassa sovussa lähellä toisiaan ja eri uskontokuntia pyritäänkin kohtelemaan hyvin tasapuolisesti. Kremlin muurien sisällä oli myös mm. munkkien asuntola ja presidentin linna sekä hallintorakennuksia.

Kazanin ns. vanhalla puolella oli nähtävissä värikkäitä taloja, jotka kertoivat tataarikulttuurista . Kuitenkin vain harva asui enää näissä puutaloissa,  nyt niissä oli lähinnä ravintoloita.

Baumaninkatu on kaupungin kävelykatu ja siellä olevasta Family cafesta sai tataariruokaa mm. maukasta hevosenpaistia muusilla ja vihanneksilla. Myös lampaankyljykset olivat oikein maittavia. Aterian kruunasi tschak-tschak, joka on uppopaistettua hunajalla kuorrutettua taikinaa.

Jotkut onnekkaat onnistuivat saamaan liput balettiin, ei lipunmyynnistä, mutta mustanpörssin kauppa onneksi kukoisti ja kaikki osapuolet hyötyivät. Oopperatalo oli huippuluokkaaa oleva taideteos ja esitys ammattitaidolla tehty ja erittäin nautittava.

Oppaan mukaan tatarstanilaiset ovat onnellisia ihmisiä ja viihtyvät hyvin asuinsijoillaan. Kazan on kaunis kaupunki ja sinne kannattaa ehdottomasti matkustaa.

Hääpalatsi

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy