Kumminki Kunmingissa

Kunmingin keskusaukio kuvattuna The Hump -ravintolan terassilta. Tässä on suosikkipaikkani kaupungissa.

Gieves & Hawkes, Adidas, Levi’s, Elle Homme, Lee, Disney, Verri…

Jos Kunmingin keskustassa istahtaa varjoon siemailemaan sitruunamehua, ei voi välttyä bongaamasta yhdellä silmäyksellä loputonta määrää länsimaalaisia vaate- ja muita tuotemerkkejä.  Kaupungin keskusta on erittäin moderni, ostoskeskusten ja pikaruokaloiden täyttämä viihdeparatiisi.

Mutta ennen kaikkea lämmin. Tänään kaupungilla tuttuja paikkoja kierrellessä lämpötila oli reilusti parinkymmenen plusasteen paremmalla puolella. Lämmön vaikutusta yleiseen mielialaan ja energiatasoon ei voi vähätellä. Pelkässä t-paidassa sielu on vapaampi kuin loputtomien kangaskerrosten alle piilotettuna.

Kunmingia kuvaillaan yhdeksi Kiinan rennoimmista suurkaupungeista. Uskon, että se johtuu vain ja ainoastaan miellyttävän kesäisestä ilmastosta. Paikallisetkin tuntuvat hieman leppoisammilta ja rauhallisemmilta kuin muualla Kiinassa. Ja mikäs täällä ollessa, kun pahimmillaan öisin lämpötila laskee kymmeneen plusasteeseen.

Tosin viimeksi kun olin kaupungissa näihin aikoihin kaksi vuotta sitten, oli alueelle iskenyt ehkä kerran vuosisadassa ilmestyvä kylmyysaalto. Öisin lämpötila laski jopa pakkasen puolelle, mikä sai leppoisaan tropiikin elämään tottuneen kaupungin aivan sekaisin. Toppatakkeja myytiin kaduilla kuin tonttipaikkoja kultaryntäyksen aikaan ja ihmiset tunkivat vaatteidensa alle kuumalla vedellä täytettyjä lämpöpulloja.

Onneksi sellaisesta ei ole nyt tietoakaan.

Kunming ei ole pelkkää lasitornien kimmallusta, vaan massivisten ostoskeskusten kupeessa sijaitsevat pienet kujat kätkevät sisälleen kaupungin sielun ja persoonan. Puistoista löytyy puiden katveessa korttia ja mahjongia pelaavien vanhusten porukoita ja nuoria pareja kiehnäämässä toisiinsa take away -nuudelit pahvikupeissa höyryten. Leppoisaa, niin leppoisaa.

Kunmingissa on myös jonkin verran muslimeita, joiden kansoittamat ruokakojut tuovat oman lisäsävynsä jo valmiiksi värikkääseen kaupunkiin.

Sanalla sanoen kaupungissa viihtyy, pidemmänkin aikaa.

Pikavuoro liikahtaa seuraavan kerran vasta torstaiaamuna, mikä sopii minulle loistavasti. Tämä päivä on kulunut parista edellisestä matkapäivästä toipuessa ja kaupungilla kierrellessä. Huomenna voisi jo edetä kauemmas ytimestä, sillä Kunmingia ympäröi yhdet Kiinaan kauneimmista seuduista.

Myös muussa ryhmässä näkyy lämpötilan vaikutukset: tuskin koko matkan aikana on nähty yhtä hymyilevää joukkoa. Aurinko antaa energiaa.

Kunming on moderni, mutta kiinalaisella tavalla.
Kunmingin keskustaa kansoittavat ostarit ovat toinen toistaan suurempia ja näyttävämpiä.
Kimalluksella on aina toinenkin puoli: pyörätuoliin kahlittu nainen yrittää tienata elantoaa myymällä kukkia ja muuta pientä tavaraa.
Kengänkiillottajien armeija partioi Kunmingin kadulla. Kengät saa uuteen iskuun muutamalla kymmenellä sentillä.
Mahjong-hetki piilossa keskikaupungin vilinältä.
  1. Kiitos ihanista kuvista ja kirjoituksista.Tosi mahtavaa seurata matkaa täällä kylmässä Salossa.Nämä viimeiset kuvat saavat tuon kesän odotuksen jo valloilleen.Täällä noihin T-paita keleihin on vielää aikaa,mutta nauttikaa koko sydämestänne nyt loppumatkasta.

  2. Wau! Nyt alkaa näyttää jo lämpimältä ja vihreältä! Toista se on täällä meillä, pakkasta piisaa. Olette jo melkein loppusuoralla! Onko missään vaiheessa ollut tunne, että kanssamatkaajan naama alkaisi ottaa päähän? Tuntemuksia matkasta teiltä kaikilta? Tekisittekö saman urakan uudelleen? Mitä olisitte tehneet toisin matkasuunnitelmien suhteen? Pettymyksiä matkalla? Onnistumisia teillä on ollutkin ihan roppakaupalla, ja se on hienoa. Reissun lopussa olisi kiva saada jokaiselta tähän suureen seikkailuun osallistuneelta haastattelu kuvien kera tyyliin, että ”miltä nyt tuntuu?”, vähän niinkuin urheilukisoissakin kysytään suorituksen jälkeen. Upeaa työtä! Kiitos kuvista ja mielenkiintoisista kirjoituksista! Turvallista loppumatkaa!

  3. Kunming on varmasti oikein viihtyisä ja lämmin kaupunki.

    Onko Kiinassa näkynyt prostituutiota (kuten esim. varmasti Thaimaassa ja Venäjällä), ja miten pikavuorolaiset tähän itsensämyymis-ilmiöön suhtautuvat ?

  4. Edelliseen viestiini viitaten; äkkiseltään olettaisi, että prostituutioon jokainen suhtautuu automaattisesti negatiivisesti ja ymmärrettäisiin ko. ilmiön huonot puolet, mutta välttämättä ihan kaikki eivät ajattele näin selkeän negatiivisesti siitä asiasta.
    Siksi kysyn, ja haluaisin kuulla etenkin matkalla mukana olevien nuorien mieshenkilöiden ajatuksia prostituutiosta….
    Toivon, että moraali säilyy, valitettavasti näin ei taida olla ollut kaikkien kohdalla (perustuen siihen, mitä yksityisviestiä olen saanut tienpäältä kuulla). 🙁 Todella surulliseksi tulin kun tällaista kuulin.

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy