Matkalla Splitistä Zagrebiin

 

Pe 17.4.2015, jossain päin lounaista Kroatiaa

”Täällä Kroatiassa asiat ovat oikeastaan aika hyvin”. Näin totesi juuri tuossa pikavuorokippari Jani Laine. Liikennekulttuuri ja tieinfra ovat kunnossa. Ajamme parasta aikaa kohti Kroatian pääkaupunkia Zagrebia ja matkaa on jäljellä enää viitisenkymentä kilometriä. Tie on ollut koko matkan erinomaisen tasaista ja hyväkuntoista, helppoa ajettavaa. Ilmaista se ei tosin ole, sillä moottoritielle sisään ajaessamme otimme tietullikopilta kuitin, jolla tämä lysti ilmeisesti maksetaan kun lopulta Zagrebin liittymästä kaupunkiin ajamme. Saapa nähdä minkälainen on lasku.

Päätimme siis lopulta jättää Slovenian bussin osalta väliin ja ajaa suoraan Kroatian rannikolta Zagrebiin. Sloveniaan vaadittava paperityö olisi ollut liian hankalaa tai vaihtoehtoisesti riski veropapereitta ajamisesssa liian suuri. Nyt ajatuksena on pysähtyä Zagrebiin kolmeksi yöksi, jolloin jokainen halukas voi käydä Slovenian puolella rautateitse. Junamatka näiden kahden pääkaupungin välillä kestää vain hieman yli kaksi tuntia eikä lipun hintakaan tiettävästi ole kovin korkea. Kuten moni muukin matkalainen, ajattelin myös itse tämän mahdollisuuden hyödyntää, ehkä jo huomenna.

Splitin sää oli eilen vallan mainio. Aurinko paistoi käytännössä koko päivän ja lämpötilat lähentelivät hellelukemia. Kaupungin historiallinen keskusta ei ollut suuren suuri, mutta jossain määrin saman henkinen kuin Dubrovnikissakin. Paljon kiveä täälläkin ja vanhoja rakennuksia. Kapeita katuja ja kujia. Hintataso ei kuitenkaan näyttänyt, ainakaan omien ostoksieni perusteella, olevan yhtä korkea kuin Dubrovnikissa ja portaatkin kaupungista – onneksi – pääosin puuttuivat. Turisteja oli paljon, kuten jo aiemmin taisi tulla mainittuakin ja suomen kieltä Splitissä kuuli perin usein. Vaikka kuuli toki niitä muitakin kieliä. Suosittu matkakohde, näemmä.

 

150417-1
Split, Kroatia.

 

150417-2
Splitin vanhan kaupungin kapeita katuja.

 

150417-3
Rantabulevardi.

Mitä majoituksiin tulee, näyttävät entisen Jugoslavian erikoisuus olevan erilaiset vuokrahuoneet tai -asunnot. Juuri tämän tyyppinen majoitus meillä oli sekä Mostarissa että Splitissä ja Dubrovnikissakin rooms tai sobe -kylttejä näki kaikkialla, ja taisipa muutama matkalainen sellaisessa yöpyäkin. Kyseessä saattaa olla kokonainen asunto (Split) tai vaihtoehtoisesti muutama huone vaikkapa ravintolan yläkerrassa (Mostar). Monesti nämä vuokrahuoneet löytyvät myös netin hakupalveluista, kuten booking.comista. Tämä tosin antaa välillä hieman vääristyneenkin kuvan kaupunkien majoitustarjonnasta, sillä tuloksia saattaa löytyä useita satoja, jopa toista tuhatta. Yhdessä kohteessa huoneita on kuitenkin monesti vain yksi tai pari, joten suuri tarjonta saattaa hämätä ja jopa vaikeuttaa majoituksen varaamista. Päättämisestä tulee vaikeaa.

Toinen vuokrahuoneiden huono puoli on niihin tyypillisesti liittyvä säätäminen. Respaa kun ei paikoissa ole, joten netistä varattujen kämppien omistajat joutuu paikalle päästyään kaivamaan jostain esiin. Tämä saattaa mutkistaa asioita tai ainakin viedä aikaa. Onneksemme sekä Mostarissa että Splitissä huoneet järjestyivät ikään kuin kadulta, joten homma toimi sangen mutakattomasti. Splitin kämppä oli sivumennen sanoen persoonallinen. Omistaja ei edes tiennyt kuinka vanha talo oli, se kun sijaitsi vanhan kaupungin labyrinttimäisen keskustan ytimessä. Se oli siis hyvin vanha. Huoneistossa oli kaksi huonetta ja keittiö tai olotia, jossa sijaitsi verhon takana suihku. Vessa oli niin pieni, että sinne pääsi vain peruttamalla. Mutta eipä tuo mitään haitannut. Olipahan vaihtelua. Majoituksen hinta oli noin 14 euroa henkeä kohden yöltä. Mostarin ravintolan yläkertahuoneista maskoimme 15.

Toivoakseni huomenna kulkupeli vaihtuu siis hetkeksi junaan ja suuntana on Slovenian pääkaupunki Ljublijana. Mielenkiinnolla odotan, mitä tällä vähemmän tunnetulla pääkaupungilla on tarjottavana. Ainakin 2000-luvun alussa muistan makedonialaisten hehkuttaneen Sloveniaa kovasti. Kuulemma paras ja vaurain paikka entisessä Jugoslaviassa. Palkatkin paremmat kuin Saksassa. Hieman jäin tätä itse epäilemään, mutta katsotaan. Kohtahan tuo selviää miltä Ljubiljanassa nykyään näyttää.

 

150417-4
Pöke ja Ville puivat asioita. Splitin asunnon toinen makuuhuone.

 

150417-5
Luova suihkuratkaisu keittiön perällä.

 

150417-6
Suuntana Zagreb.

 

150417-7
Lasinpesua tauolla. Kippari ahkeroi.

 

 

  1. Tervemenoa Ljubljanaan!
    Se on mukava kaupunki, siisti, edes katukaupustelijat eivät tyrkytä väkisin. Hyvää ruokaa on tarjolla kohtuuhintaan joka puolella keskustaa.
    Omasta mielestäni mukavin paikka ruokailla on ihan keskustassa (jalankulku)siltojen lähellä, joen rantatasanteella, mutta kuitenkin kivirakennuksen sisällä – katon alla, joten lämpimälläkin säällä mukava istua. Jos ette tiedä ennestään, niin huomaatte paikanpäällä kyllä mitä paikkaa noilla silloilla tarkoitan. Pitää vain laskeutua katutasolta alas lähemmäs jokea. Siellä on mukavia ravintoloita, m.m. kalaravintoloita. Ei ole kallista mutta hyvää ja tuoretta.

    https://www.google.fi/maps/place/Shakira,+gostinstvo+in+trgovina,+Zekira+Kavazovi%C4%87+s.p./@46.051167,14.506352,3a,75y,80h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1su9ea1ybeMDtqrmB1LXxOgw!2e0!4m9!1m6!2m5!1sravintolat!3m3!1sravintolat!2sLjubljana,+Slovenia!3s0x476531f5969886d1:0x400f81c823fec20!3m1!1s0x0000000000000000:0x54e5bcb301845c8a?hl=fi

    1. Itse olen käynyt lyhyesti Ljubljanassa joskus parisenkymmentä vuotta sitten, mutta en oikein muista paikasta mitään. On siis korkea aika virkistää muistia ja uusia käsitykset, onhan kaupunkikin varmasti 90-luvusta paljon muuttunut. Positiivisia juttuja muistan itsekin siitä viime vuosina kuulleeni. Mutta kuten todettua, katsotaan. Pahaksi onneksi Kroatiassa on tänään sadesää. Toivottavasti Sloveniassa kelit ovat paremmat.

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy