Sielukas sinfonia

Sydneyn taivaanranta
Sydney

Orastavaa Mardi Gras -kohmeloa poteva Darlinghurst Road on sunnuntaiaamuna seesteinen. Edellisillan aamunkoittoon ja pitkälti sen yli jatkuneet juhlat ovat enää muisto. Kings Crossin kadut ovat tyhjiä, aikaisten auringonsäteiden puhdistamia.

Kolmatta vuorokautta kestäneen harmauden jäljiltä aurinko tosiaan uskaltautui esiin. Sateen jäljiltä ilma on vielä täynnä happea ja auringon aikaansaaman D-vitamiinisysäyksen tuntee heti verisuonissa. Yhdistelmä on huumaava, voimaannuttava.

Aurinkoa Sydneyn satamassa
Aurinko

Askel on kimmoisa, loiva alamäki tuntuu jatkuvan ikuisuuksiin ja hento myötätuuli puhaltaa selkään. Vaihteeksi aurinko lämmittää, ei polta. Parinkymmenen voltin suojakerroin tuntuu silti sieraimissa. Kasvitieteellisessä puutarhassa vastaleikatun nurmen tuoksu viimeistelee kesäntunnun.

Samaan pääsee parhaimmillaan Helsingissä, epäilemättä muuallakin Suomessa. Pilvenpiirtäjät tosin uupuvat. Ankkalammen yläpuolella kohoavat rakennukset tekevät tunnelmasta epätodellisen, kuulokkeista samanaikaisesti kaikuva hyvän mielen musiikki korostaa unenomaisuutta.

Manlyn ranta
Manly

Lauttamatka Manlyn saarelle toitottaa samoja sulosäveliä. Leveä ranta jatkaa leveän kävelykadun viitoittamalla tiellä. Piknik-korit hallitsevat rantabulevardia, alempana surffarit ovat vallanneet hietikon. Kamerat räpsyvät, hymyt vilkkuvat ja perheellisten valokuva-albumit saavat täytettä.

Horisontissa pilkottavat Sydneyn tunnetuimmat maamerkit. Harbour Bridge paistattelee suuruudenhulluudessaan ja kirkkaassa säässä kimaltelevan Oopperatalon laatoitus näyttää ehommalta kuin pilvisenä päivänä.

Sydneyn Harbour Bridge
Silta

Yllättäen Kings Crossilta alkanut kohmeloinen ilmapiiri saa jatkoa. Oopperatalon valkoisuuttaan hohtavaa seinää vasten nojailevat marssijat uinuvat eilisillan kokemuksia rikkaampina.

Krapulaiset homoparaatilaiset tuovat kaupunkiin ripauksen kaivattua todentuntua. Kun unenomaisuus pienten tekijöiden takia rikkoutuu, ymmärtää uudella tavalla, millaisen loiston keskellä taivaltaa.

Paddington, Sydney
Paddington

Sydneyn pinnan alta löytyy yllättäen sielu. Muovisuutta voi dageneftereiden sijaan paeta myös keskustaa ympäröiviin kaupunginosiin. Siinä, missä punaisten lyhtyjen Kings Cross rikkoo illuusion rosoisuudellaan, perustuu Paddingtonin kaupunginosan erilaisuus sen tavallisuuteen. Siihen, ettei joka kulman takaa löydykään uutuuttaan hohtavia pilvenpiirtäjiä tai oopperataloja.

Liverpool Streetiä taivaltaessa olo on nimittäin kuin 80-luvun englantilaisessa teollisuuskaupungissa, jonka mukaan tiekin on nimetty.

Sydneyn sielu löytyy
Sielu löytyi

Ja vasta silloin Sydneyn sinfonia yltyy täyteen loistoonsa.

Sydney seems like a flawless city. It seems like a city with brand new skyscrapers, dashing sights and long, white beaches. The gardens are well maintained and green, streets are green and people are polite. On a Sunday morning, even the smells of Sydney fulfill the dream-like feeling.

Finally, it is the hangover of Mardi Gras that destroys the perfect image. Just like the greasiness Kings Cross – or everyday life in the more ordinary Paddington. The shine, gloss and glamour of the central Sydney is gone.

But the soul of the city is found.

  1. Pikku asiavirhekin lipsahtanut Kallelle, Manly ei ole saari, vaan Sydneyn pohjoista esikaupunki aluetta. Kivoja baareja muuten tuolla paljon.

    Joskus tuli niitten takia jämähdettyä tonnekin frendin kans, kun viimeinen lautta oli mennyt juopotellessa jo ja maanteitse ois taksi ollu sen verran kallis ettei viittiny sitä ottaa. Otettiin sitten pikku tirsat siinä lauttarannassa ja ekalla aamulautalla takasin Kings Crossiin juomaan. 😀

    Meni muuten kaksi vai kolme vuorokautta ”ulkoruokinnassa”, kun siitä sitten seuraava ongelma olikin metro. Oli nimittäin suljettu tuolloin olleitten aborginaalien mielenosoitusten vuoksi, meidänkin kämpän viereisen metroaseman olivat pirstoneet palasiksi ja raahasivat poliiseja palavien autojen seasta ambulanssiin kun herrat (eli me) vihdoin suvaitsi palata muutaman päivän juopottelukeikaltaan himaa kohti metron vihdoin auettua. Kaveri unissakäveli Kings Crossin puistossakin kun odotettiin metorn aukeemista ja kaikenmoista muutakin pikku kuvioo siinä oli matkan varrella.

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy