Kaikki 25 matkustajaa

Luang Prabangin eteläisellä bussiasemalla kävi kuhina, kun bussi starttasi kohti Vang Viengiä.

Porukka kasvaa ja pidot paranee, vai miten se vanha sanonta nyt menikään.

Luang Prabangin eteläisellä bussiasemalla oli maanantaiaamuna odottamassa pikavuorolaisten lisäksi kymmenen uutta matkustajaa.

Vang Viengiin suuntavia matkaajia oli tarttunut mukaan Luang Prabangissa vierailun aikana mistä lie: ravintoloista ja baareista. Samalla bussin kansallisuuksien määrä pompsahti pelkistä suomalaisista kuuteen. Kyydissä oli englantilaisia ja hollantilaisia sekä ranskalainen, italialainen ja australialainen matkustaja. Bussin tunnelma muuttui kertaheitolla sisäpiirin vitsailusta kansainväliseksi matkakokemusten vaihdoksi.

Liftareiden päätepysäkki oli Vang Vieng. Siitä eteenpäin jatketaan jälleen normaalilla kokoonpanolla, jos tätä porukkaa nyt voi normaaliksi kuvailla. Tälläinen ex tempore -kokeilu tällä kertaa.

Tie Luang Prabangista kohti Vang Viengistä oli jälleen liiankin tutuksi tullutta vuoristokiharaa. Matkaa ei kaupunkien välillä ole kuin vajaat 200 kilometriä, mutta ajonopeus oli alusta loppuun erittäin hidas. Pieniä kyliä siellä täällä, viidakon peittämiä vuorenrinteitä ja hitaasti eteenpäin matelevaa serpentiinitietä – tätä se on ollut viimeisen viikon ajan.

Lisääntyneellä matkustajamäärällä oln hintansa. Ilmeisesti vanhan bussin iskunvaimentimet eivät kestäneet vuoristotien ja reilun tonnin lisäpainoa, vaan hitsaukset pettivät. Hyvin ne ovatkin kestäneet tähän asti kaiken röykytyksen.

Kyseessä ei ole matkantekoa vaarantava vika, mutta pieni rautalankavirittely oli paikallaan kylässä keskellä vuoristoa. Samalla paikallisen koulun välituntia viettävät lapset saivat jalkapallopeliin uutta peliseuraa, kun muutaman matkustajat tappoivat aikaa pihapelien parissa. Lapsille jäi matkustajilta muistoksi käyttämättömiä t-paitoja ja kuulakärkikyniä.

Omat mutkansa matkaan toi myös uudelleen reistaileva ohjauksentehostin. Pumppu on todennäköisesti uusittava kokonaan jossain vaiheessa, jos autolla vielä meinaa ajaa tämän reissun jälkeen. Ajopäivät ovat Janille erittäin raskaita, sillä ratin pyörittely vuoristotiellä vaatii liioiteltua voimankäyttöä.

Onneksi Luang Prabang-Vang Vieng-osuus oli viimeisiä aidosti haastavia pätkiä. Vang Viengistä ei ole Laosin pääkaupunkiin Vientianeen kuin kolmen neljän tunnin ajomatka – tosin paikallisbussilla, jotka eilenkin ohittelivat meitä vuoristotiellä jatkuvasti. Vientiane puolestaan sijaitsee aivan Thaimaan rajan tuntumassa. Thaimaan puolella odottaa tasainen moottoritie, joka on valmiina viemään bussin suoraan Bangkokiin.

Saavuimme Vang Viengiin illalla 20.00 aikoihin. Jos Luang Prabang oli turismin ympärillä pyörivä kaupunki, Vang Vieng tarjoaa samaa, mutta toisessa potenssissa ja nuoremmalle väelle suunnattuna. Kyseessä on yksi Kaakkois-Aasian reppureissureittien peruspysähdyspaikka, joka vetää puoleensa loputtomat määrät huoletonta aikaa etsivää reppukansaa. Suomeksi sanottuna Vang Vieng bilekaupunki. Pääkadun ravintolat ja baarit ovat pullollaan pääasiassa parikymppisiä länsimaalaisia, joille maapallon antimet maistuvat kaikissa muodoissaan.

Samalla hintataso laski reppureissaajien suosimalle tasolle. Kun vielä Luang Prabangissa kahden hengen huone maksoi 12 euroa, Vang Viengissä saa huoneen puolella tästä ja päälle vielä ilmastoinnin sekä WLAN-yhteyden, joka tosin toimii kaakkoisaasialaiseen tapaan huonosti tai ei ollenkaan.

Monet vihaavat Vang Viengiä, vielä useammat rakastavat. Itse ajattelin kuluvan päivän aikana muodostaa paikasta oman mielipiteeni.

Luang Prabangissa vielä kesään asti asuva suomalaisperhe tuli tapaamaan pikavuorolaisia aamulla paikalliselle Shellille.
T-paidat kelpasivat pikkukylän lapsille matkalla Vang Viengiin.
Kylän lapset yhteiskuvassa.
Verkkopalloa pelaavat koululaiset saivat uutta peliseuraa. Palloon saa koskea ainoastaan jalalla tai päällä.
Matkalle Luang Prabangista Vang Viengiin tarttui myös pari suomalaista reissaajaa.
Makkarat kypsyvät talon katolla.
Laosin usvaan verhoutuva vuoristo on hiljentävää katseltavaa.
Jani ei antanut ottaa enää tätä uutta matkustajaa bussin kyytiin. Keskimääräinen älykkyysosamäärä olisi noussut molemmissa ajoneuvoissa.
 1. Nauttikaa jokaisesta töyssystä ja mutkasta…ratinväännöstä huolimatta, tämä matka alkaa olla ihan liian pian lopussa. Miten täälä kotisoffalla osaa olla odottamatta uusia viestejä???

  Monen monta kertaa olen ihmetellyt, miten säännöllisesti olette saaneet viestejä tulemaan perille, alun alkaen oletin tulevan useampienkin päivien taukoja huonojen yhteyksien vuoksi, mutta pieni on maailmasta tullut!

  On varmasti ollut mukavaa saada hetkeksi matkalaisten lisäystä mukaan, ja yhtä mukavaa lienee jatkaa omalla tutulla porukalla eteenpäin.Vaihtelu virkistää.

  Edelleen täällä harmittelen olevani väärällä puolella maapalloa, mukaan olisi ehdottomasti pitänyt lähteä kun töidenkin puolesta olisi mahdollisuus ollut; mutta myöhäistä pyllistää kun…joo.

  Mutustelkaa siis puolestanikin kaikilla aisteilla muistoja kaikkiin syvimpiin sopukoihin säilöttäväksi, sieltä niitä on mukava ottaa käyttöön sopivina annoksina myöhemmin.

  Ja suuren SUURI kiitos mahtavista kuvista ja turinoista, mielekästä luettavaa on ollut!!!

  Mukavaa loppumatkaa kaikille!

 2. Tero kirjoitti:
  ”Omat mutkansa matkaan toi myös uudelleen reistaileva ohjauksentehostin. Pumppu on todennäköisesti uusittava kokonaan jossain vaiheessa, jos autolla vielä meinaa ajaa tämän reissun jälkeen.”

  Ei muuta kuin Jani saa ajokin telakoitua niin laittaa VehoTrucks:n miehet asialle ja Suomesta tilaten ohjaustehostimen pumpun. Suomesta jostan romppariltakin voi löytyä tai sitten ihan saksan maalta.

 3. Voi kuinka sosiaalista toimintaa siellä jossain … vaikka auton rakenteet ihan kaikkee eivät kestäneet, niin varmasti kokemusten vaihdolla on oma merkityksensä.

  Millaiset habat Janilla mahtaakaan olla matkan jälkeen 😉

  1. Janin lisäksi mukana yksi ammattikuski, mutta Jani on hoitanut pääosin ajamisen, entekin kiinassa jossa vain hänellä oli paikallinen ajokortti. Ratin väännössä on ollut ilmeisesti montakin mukana ;D onnea eläköitymisestä!

 4. Sawai dee!

  We are very pleased that we could be part of the exciting bus trip from Helsinki to Bangkok during this day. Although it was only for one day it was a once in a lifetime event and maybe we will meet up again somewhere somehow in the near future. Anyway have a good and safe trip further on to Bangkok and all the best!

  Your dutch friends,
  Chermey, Simone and Floris

 5. Se vanha sanonta menee kylläkin niin, että ”pidot paranee kun väki vähenee”, mutta mikäs siinä jos teillä oli juttu päinvastoin, hieno homma. Eikä ne vanhat sanonnat aina niin paikkaansapitäviä olekaan 😀

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy