Skootteri on lälläripyörä

Päivisin Vang Vieng nukkuu. Muutaman kojut yrittävät saada banaanipannukakkuja ja patonkeja kaupaksi.

Totesin aamusella hiljaa itsekseni, että on pakko päästä tuulettumaan ja kulkemaan omaan tahtiin minne haluaa. Alle siis skootteri ja suunnaksi Vang Viengin ympäristö.

Oli alla sitten fillari, kaksipyöräinen tai vaikka auto, oma kulkuneuvo laajentaa matkoilla elinpiiriä huomattavasti. Vaikka usein paikallisbussit ja vastaavat kulkevat kaupungeista pois ja vielä takaisinkin, on ratin tai tangon päässä todella vapaa.

Suosittelen esimerkiksi juuri skootterin vuokraamista, jos on Kaakkois-Aasiassa liikenteessä. Päivävuokra (3-5 euroa päivä) on halpa hinta siitä, että on vapaa liikkumaan ilman minkäänlaisia aikatauluja.

Heti Vang Viengin Family Guy -sarjaa yötä päivää pyörittävien ravintoloiden jäädessä taakse alkaa Laosin maaseutu, joka on yksinkertaisesti maailman rauhoittavin paikka. Ihmisillä ei ole mihinkään kiire, vapaina vaeltelevat lehmät mutustelevat ruohoa riisipeltojen laitamilla ja kaikkialla on aina hymyilevien lasten joukkoja, joille joutuu jatkuvasti vilkuttelemaan, vaikka olisikin pyörän ratissa.

Tähän seesteisyyteen ja pysähtyneeseen aikaan ihastuin jo viimeksi Laosissa ollessani, eikä taika ole hävinnyt minnekään.

Kontrasti Vang Viengin ja ympäröivän maiseman välillä näyttäytyy maaseutukiertelyn jälkeen entistä rajumpana. En ole koskaan käynyt yhdessäkään paikassa, joka muistuttaisi edes etäisesti Vang Viengiä. En ole käynyt Ibizallakaan, mutta uskon muiden kuvailua siitä, että Vang Vieng on kuin Kaakkois-Aasian Ibiza.

– Teinien kesäleiri, kuvaili eräs baarissa tapaamani suomalainen.

Vang Viengille sykkeen antaa konemuusikin tasaisena jumputtava basso. Yöt kulutetaan nuppi jumissa jossain kaupungin lukemattomista ravintoloista ja päivät jumitetaan Family Guyta televisiosta katsellen ja kannabiksella maustettua pizzaa syöden.

Ehkä joillekin sitä parasta matkailua, mutta itselleni riittää kahden päivän pikavisiitti kaupungissa. Sekä maksa että pää alkaisivat reistailla, jos täällä viettäisi pidemmän aikaa. Mitään tekemistä Laosin tai laosilaisuuden kanssa Vang Viengillä ei ole.

Kaupungin suosituin aktiviteetti on tubing, joka tarkoittaa sitä, että ihmiset voivat vuokrata traktorin renkaan sisäkumin ja laskea sillä kaupungin ohi virtaavassa Mekong-joessa baarista toiseen. Tubing tai tuubailu on käsite, joka tunnetaan kaikkialla reppureissaajien keskuudessa. Jostain syystä tubing on nimenomaan Vang Viengin juttu, vastaavaa en ole nähnyt missään muualla.

En jaksa alkaa tuomitsemaan kaupunkia kokonaan. Jos reissaaminen olisi työtä, Vang Vieng olisi raskaan työviikon jälkeen koittava viikonloppu, jolloin arjen stressi nollataan. Kaikki on täällä helppoa ja huoletonta.

Huomenna matka jatkuu siis kohti Vientianea. Edessä jälleen pitkä ajopäivä, mutta samalla myös viimeinen vaikea tieosuus. Bangkok lähestyy hitaasti mutta varmasti.

Tubing on Vang Viengin suosituin ja käytännössä ainoa aktiviteetti. Joenranta on pullollaan ravintoloita, joiden välillä voi liikkua renkaalla tai uiden.
Vang Viengin henki tiivistettynä yhteen kuvaan. Rauhaa ja tilaa etsivien on syytä suunnata katseensa muualle Laosiin.
Heti kaupungin ulkopuolelta löytyy jo raikasta ilmaa ja hiljaisuutta. Laosin maaseutu on paras paikka maailmassa ottaa rauhassa.
Vang Viengin ympäristön vuoristoista löytyy runsaasti luonnontilassa olevia luolia, joita tutkimalla voi kuluttaa päivän tai pari.

 1. Kaksipyöräisellä ….Hmmmmmmmmmmmm … se on hieno peli käydä kattelemassa kyliä tarkemmin. Tuo renkaalla kulkeminen on mainio oivallus paikallisilta, koskaan en ole ennen kuullutkaan sellaisesta tavasta matkustaa.

  Teillä näyttää olevan tullut kesä ! … täälläkin on lämminnyt jonkin verran ja plussa-asteitakin jo luvataan. Mutta vielä on matkaa kesään …. tulee kyllä yhtä varmasti kuin teidänkin reissun päätepiste.

  Luonnikast reissuu vieläkin vaan.

 2. Omatkin vaihtokaverit kävivät innosta puhkuen tubing-matkoilla Laosissa. Varmasti aika rentoa elämää, mutta itse en pidemmän päälle jaksaisi, jos siellä on samanlainen meininki kuin Hong Kongin Lan Kwai Fongin turistibaarialueella. Laos vaikuttaa kiehtovalta noin muuten, etenkin maaseutu, vuoristot, pysähtyneisyys (viimeisellä sanalla luonnehditaan myös Myanmarin menoa). Pitää ehdottomasti käydä Laosissa seuraavalla Kaakkois-Aasian matkallani. Edelleen häkeltynyt kuvien tasosta. Kiitos värien vangitsemisesta, maisemakuvista, paikallisten – etenkin vanhusten ja lasten (joista voi aistia elämän aidoimmillaan) lähikuvaamisesta sekä eläinaiheisista otoksista. Kyllä silmä lepää 🙂

 3. Kiitos Laos-päivityksestä.

  Tätä reissua tuntuu seuraavan kokeneita Aasian kävijöitä eikä Terokaan tunnu olevan ekaa kertaa ihmettelemässä tällä suunnalla. Olisi kiva kuulla onko kukaan käynyt Redang_Girlin mainitsemassa Myanmarissa (oletko itse käynyt?) tai Pohjois-Koreassa. Minkälaista mahtaa meno olla näissä maissa? Minulle oli täysi yllätys että Laos on tällainen bilepaikka, kuvittelin jotakin ihan muuta. Pohjois-Korea lienee just sellainen kuin… no sellainen. (Janille seuraava haaste: bussilla Pohjois-Koreaan)

  1. Muutama vuosi sitten kävimme Pohjois-Koreassa ainut laatuinen kokemus!
   Olen käynyt n.40 maassa vastaavaa ei ole missään ollut. Jos Kiinassa oli yksi paikallis-
   opas p-k:ssa meillä oli niitä n.4-5.Valvonta oli jatkuvaa hotellista ei saanut itse poistua ja
   paikallisiin ei saanut mitään yhteyttä.Päivät oli tarkkaan ohjelmoitu ja niistä ei poikettu.
   Kavereille ei sieltä tekstailtu sillä kännykät otettiin Kiinan puolella pois ja ne sai taas vasta Kiinassa.Varmasti mieleenpainuva kohde.Miten hyvältä tuntuikaan kun pohjois-Korea airin vanha iljusin laskeutui Beijingin kentälle.

   1. Varmaan aika ankea paikka, mutta toisaalta kaikessa kummallisuudessaan erittäin mielenkiintoinen kokemus, uskoisin. Meitä lähelläkin olisi koettavaa; Valko-Venäjäjällä vanha meno kai vielä jatkuu.
    Aika eksoottinen kokemus oli myös pikavuorolaisten ajo Kazakstanin arojen läpi talvella. Vaikka oli kylmää niin varmasti mieleenpainuva kokemus.

 4. Kävin Laosissa 2005. Vang Vieng on näköjään kasvanut aikamoisesti. Asfalttikin on saatu kaduille. Frendit on vaihtunut Family Guyhin.

  Jännää miten tyhjyyden keskelle nousee tuollainen bilemesta. Alunperinhän VV oli välttämätön pysähdyspaikka reitilla Luang Prabang – Vientiane, koska huonoista teistä johtuen matka kesti kaksi päivää.

  Tuubailu oli hauskaa kuusi vuotta sitten, varmasti edelleen. Pienellä joella kyllä näyttää olevan hurja ruuhka. Vesiliukumäkiäkin sinne on noussut. VV varmasti pysyy nuorten paikkana koska siellä ei ole tuubingin lisäksi muuta tekemistä kuin dokaaminen ja huumeiden käyttö. Kiva kokemus, mutta sitä voi tehdä muuallakin.

  1. Joo yritin kertoa, että VV:ssä voi toki tehdä muutakin kuin osallistua teinien karkeloihin. Joenrannassa voi viettää ihan kaikessa rauhassa päivää ja katsella, kun tubeilemasta tulevat laskevat renkailla rantaan. Tai sitten voi tosiaan ottaa skootterin alle ja jättää kaupungin taakseen. Ei VV ole pelkkiä huumeita, mutta sen puolen mainitsematta jättäminen olisi kuin kävisi Las Vegasissa eikä puhuisi sanallakaan kasinoista.

   Lyhyesti sanottuna ei ollut minun paikkani. Mutta tulipahan nähtyä omin silmin meininki.

   Nyt olemme siis jo Vientianessa, minne saavuttiin pari tuntia sitten noin 5,5 tunnin ajon jälkeen. Tarkempaa rapsaa sekä kaupungista että matkasta huomenissa, sillä päivä oli kaikenkaikkiaan hyvin tapahtumaköyhä.

   Täytyy lähteä katsomaan, vieläkö kaupungin paras intialainen ravintola on pystyssä,
   -t

  1. Ulkoministeriön matkustustiedote kertoo mm. näin:

   ”Laosissa on edelleen tuhansia tonneja räjähtämättömiä ampumatarvikkeita (pommeja, kranaatteja jne.) Vietnamin sodan ajoilta. Liikkumista tieosuuksien ulkopuolella tulee välttää erityisesti seuraavilla alueilla: Xieng Khouang, Savannkhet, Saravane, Sekong, Khammouane, Champassak, Houaphan, Attapeu, Luang Prapang sekä Xaysompoun erityisalue.”

   ”Laosissa voi saada kuolemanrangaistuksen huumeiden hallussapidosta, valmistuksesta, salakuljetuksesta tai kaupasta. Tuomiot hyvin pienienkin määrien hallussapidosta ovat pitkiä.

   Avioliiton ulkopuolinen seksuaalinen kanssakäyminen ulkomaalaisen ja laosilaisen välillä ei ole sallittua paikallisen lain mukaan. Kihlautuminen ja avioliiton solmiminen laosilaisen ja ulkomaalaisen välillä ilman viranomaisen lupaa on kielletty.

   Laosilaiset tarvitsevat erityisen luvan maansa viranomaisilta, jos kutsuvat kotiinsa ulkomaalaisia vieraita. Ilman lupaa tapahtuvasta vierailusta voidaan rangaista myös ulkomaalaista.”

   Jotenkin kuvaus Vang Viengin bilemenosta ei sovi tuohon matkustustiedotteen infoon.

   1. Minkälainen laki ja käytäntö siellä sinun seudulla huumeasioissa on? Eräs ystäväni kävi Kathmandussa ja siellä ongelmia kuulemma on, en kyllä tiedä kuinka tiukat lait siellä on.

    1. Koska ”ruoho” kasvaa villinä lähes kaikkialla, on sen käyttöä hieman vaikea kontrolloida. Käsitykseni mukaan viranomaiset keskittyvät lähinnä ns. kovien huumeiden valvontaan. Varsinkin, koska Yunnan on Burman rajanaapuri, joten sieltähän sitä virtaa tavaraa rajan yli. Joillain alueilla paikalliset kasvattavat marihuanaa, mutta siitä käytetään vain siemenet, joita syödään.

 5. Hyvä kirjoitus ja hienoja kuvia.

  Toi maaseutu vaikuttaa mukavalta ja seesteiseltä

  Vang Viengiin en ainakaan mene jos se on tollanen backpackereiden dokausmesta

 6. Rinnekortin ja matkan Himokselle on voittanut Anni Perniöstä. Onneksi olkoon voittajalle! Voittajaan on otettu yhteyttä henkilökohtaisesti. Kiitos kaikille osallistuneille!

  Kilometrikilpailun voittaja julkistetaan myöhemmin Facebook-sivullamme ja täällä kommenttiosiossa.

  -Tomi Laine

 7. Ihailen kuljettajanne Janin ammattitaitoa ja hyvää fysiikkaa. Vaikka nuori on mies, samaan ei pystyisi pojat puoletkaan. Ja kuinka turvallisesti hän onkaan luotsannut ajokkiaan matkustajineen hankalissakin olosuhteissa. Hatun nosto hänelle ja kaikille kyydissä istujille.Hyviä istumalihaksia se on kysynyt kaikilta.Olette avartaneet myös meidän ”siivellä matkustajien” maailmankuvaa. Kiitos siitä bloggaajille ja kuvaajille, melkein tuntuu. kuin itsekin olisi mukana. Viihtyisää loppumatkaa ja tervetuloa takaisin tänne kevätauringossa hohtavien hankien maahan.

 8. Norjalaiset ovat lukeneet Teron blogin”.Hiljaisuus on nykyään luksusta”. Norjan tv.
  Mehän olemme sen Terolta jo kuulleet useasti matkan aikana.
  Matkanjohtaja Janille täydet 10+

 9. Pieni tarkennus. Vangvienin ohi virtaa pieni Nam Song -joki, eikä ”Mighty” Mekong. Mekong kyllä virtaa mm. Luang Prabangin ja Vientianen ohi, mutta tuubaukseen en sitä kuitenkaan ehkä suosittelisi, kun siellä on aika paljon laivaliikennettä.

 10. Koitetaan jätkät käyttäytyä vielä muutama päivä.

  Ja joo, kiitokset tarkkaavaisuudesta: Nam Song se tietenkin lipuu VV:n ohi, jostain syystä toi Mekong lipsahti tekstiin.

  -t

 11. Mulle on tullut omasta kokemuksesta se käsitys, että nuo ulkoministeriön matkustustiedotteet on tehty aikalailla tiukkaan sävyyn eivätkä aina ihan vastaa todellisuutta. Onhan se toki ihan hyvä varoitella, mutta joskus tuntuu, että niissä pelotellaan vähän turhankin paljon. Tosin ehkä se on kuitenkin parempi pitää liian tiukka linja tiedottamisessa kuin liian löysä linja.

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy