Toiseksi viimeinen pääkaupunki

Tuk-tuk-kuskin lepohetki. Vientiane on ehkä yksi hiljaisimmista, mutta myös leppoisin pääkaupunki, jossa olen käynyt.

Lähtö Vang Viengistä kohti Laosin pääkaupunkia Vientianea viivästyi keskiviikkoaamuna, sillä Ajokki oli paikallisella pajalla tarpeellisessa hitsausoperaatiossa. Iskunvaimentimien kiinnittäminen kesti ennakoitua kauemmin, ja matkaan päästiin vasta 11.00 aikoihin aamupäivästä.

Onneksi ajopäivä oli puolestaan ennakoitua helpompi. Tie oli hyvässä kunnossa ja melko pian pahimmat vuoristo-osuudetkin jäivät taakse. Kilometrejä Vientianeen kertyi alle 200 ja aikaa kului pitkän lounastauon kanssa viitisen tuntia.

Pari matkustajaa jäivät vielä lilluttelemaan varpaitaan jokivedessä Vang Viengiin, mutta ottanevat bussin kiinni vielä ennen Bangkokia. Laosin ja Thaimaan välillä kulkee jatkuvasti hyvät linja-auto- ja junayhteydet, joten siirtyminen omaan tahtiin bussin perässä ei ole ongelma. Myös Vang Viengiin asti tulleet liftarit jatkoivat omia reittejään, joten bussissa oli tavallistakin runsaammin tilaa laskea kroppansa.

Lähes kaikki Vientianessa ennen käyneet matkustajat tuntuvat bussissa suhtautuvan kaupunkiin hyvin negatiivisesti. Yhdeltä varastettiin rahat hotellihuoneessa, toisen visiitti jäi pariin tuntiin ja kolmas haukkuu Vientianea maailman tylsimmäksi pääkaupungiksi.

On totta, että kaupungista puuttuu suurten metropolien vimmainen tahti ja säihke. Pääkaupungiksi Vientiane on pieni: asukkaita on alle 300 000.

Mutta ehkä juuri siksi olen jollain oudolla tavalla erittäin viehättynyt kaupunkiin – olin jo viimeksi täällä käydessäni vuonna 2007. Ranskan siirtomaa-ajoista muistuttavat huvilat, siistit pensasrivistöt, vihreät palmut, loistavaa laosilaista kahvia tarjoilevat kahvilat ja monipuoliset ravintolat ovat keskustassa kaikki helpon kävelymatkan etäisyydellä toisistaan.

Yöeläjille Vientiane tarjoaa vähemmän, mutta päivisin täällä saa kulutettua muutaman päivän pelkästään lorvailemalla ilman jatkuvaa pakokaasujen ja ruuhkien muodostamaa mielen turruttavaa helvettiä, joka riivaa useita suurkaupunkeja.

Jostain syystä Vientiane vetää puoleensa ulkomaalaisia ravintola- ja kahvilayrittäjiä. Pieneksi kaupungiksi täältä löytyy hämmästyttävä määrä eri ruokakulttuureja ruotsalaisesta leipomosta (myynnissä oli Laosissa valmistettua, mutta ruotsalaistyyppistä irtonuuskaa eli lössiä) turkkilaiseen kebabiin (matkan kebab-connoisseur oli sulaa housuihinsa) ja japanilaisten pyörittämiin sushiravintoloihin (vielä maistamatta). Ranskalaisia ravintoloita löytyy runsaasti jo historiallisista syistä.

Tietysti pienet kadunvarsikojut ja lukemattomat ravintolat myyvät myös laosilaista ruokaa, kuten kokonaisina hiilloksella grillattuja kaloja ja tahmaista riisiä, josta ruokailijan kuuluu pyöritellä käsissään pieniä palloja.

Tänään oli tarkoitus ottaa jälleen skootterit alle, mutta suunnitelma kariutui Thaimaan viisumeiden vuoksi. Thaimaahan saa nimittäin turistiviisumin tällä hetkellä ilmaiseksi, joten maassa pidemmän aikaa viettävien kannatti hakea sellainen Vientianessa sijaitsevasta suurlähetystöstä.

Kaikki vuokraamot puolestaan vaativat skootteria lainatessaan pantiksi passin, jota luonnollisesti tarvittiin viisumeiden hakemista varten. Näistä kahdesta valinta kallistui viisumin puoleen.

Nopeasti se päivä kului kaupungilla jalkaisinkin. Kävin katselmassa vanhoja paikkoja, ja melko vähän kaupunki on muutunut kolmessa vuodessa. Ainostaan Mekong-joen ranta on kokenut täydellisen mullistuksen.

Vielä kolme vuotta sitten veden äärellä oli pieniä rantaravintoloita, jotka myivät turruttavan tulista papaija-salaattia ja kylmää Beerlao-lageria, Laosin epävirallista kansallisjuomaa, myöhään yöhön. Nyt jäljellä oli enää joenpohjalle rakennettu karu hiekkaerämää ja autotie. Rannan uudistustyöt lienevät vielä kesken.

Aivan takaiskuitta ei tämäkää päivä mennyt. Aamusella huomattiin, että erään matkustajan passi ja kohtalaisen suuri summa rahaa olivat hävinneet repusta, kaikkein todennäköisimmin taskuvarkaan matkaan. Passin katoaminen ei juuri voisi tulla huonompaan saumaan, sillä huomenna on tarkoitus jatkaa matkaa jo Thaimaahan.

Toisaalta on onni onnettomuudessa, että vaikka Vientianessa ei ole Suomen suurlähetystöä, täällä on muiden EU-maiden lähetystöjä. Esimerkiksi Kazakstanin tai Kiinan rajalla oli lähimpään suurlähetystöön ollut huomattavasti vaikeampi päästä.

Ilmeisesti riittää, että passin kopioon saadaan Saksan lähetystöstä leimat, jotka todistavat, että kyseessä on kopio aidosta passista. Tällä pitäisi päästä Thaimaan puolelle, missä on taas helpompi asioida Suomen lähetystön kanssa.

Ongelma on siinä, että maahanmuutto- ja paikallispoliisi ovat pompotelleet asian tiimoilta kyseistä matkustajaa edestakaisin koko päivän. Jommankumman pitäisi antaa dokumentti, jossa todetaan, että passi on todella ilmoitettu hävinneeksi. Kumpikaan taho ei sitä suostunut tekemään. On varsin tyypillistä Aasiassa, ettei vasen käsi ei tiedä, mitä oikea tekee. Hädin tuskin ymmärtää olevansa käsi. Asiaa selvitellään edelleen huomenna. Uskoisin, että aamupäivän aikana tilanteeseen saadaan selvyys ja kaikki pääsevät jatkamaan Vientianesta eteenpäin.

Edessä on siis jälleen rajanylitys, tällä kertaa viimeine. Näin pitkälle on päästy ongelmitta, ja toivottavasti myös huominen sujuu ilman suurempia kyyneleitä. Olisi käsittämättömän suuri sääli, jos tässä vaiheessa matkaa tulisi ongelmia esimerkiksi bussin papereiden kanssa, kun jo neljään muuhun, vaikeaksi ennakoituun maahan on Ajokilla ajeltu lähes heittämällä.

Huomennahan se nähdään.

Vientianen keskustan rakennukset ovat matalia ja persoonallisia. Harvassa pääkaupungissa on vastaavaa pikkukaupungin tunnelmaa.
Pesulareissu venähti, kun teinipoika haastoi meidät Pro Evolution Soccer -matsiin. Lähtiessäni Real Madrid-Inter-ottelu oli tilanteessa 1-1.
Vientianen vesipuistossa kävi iltapäivästä melkoinen kuhina. Keskustan kupeessa sijaitseva puisto on loistavaa vaihtelua 36 asteen pysähtyneestä helteestä.
Puristettu sokeriruoko ja jäämurska on veden jälkeen paras janojuoma helteellä. Pussillinen jääkylmää ja makeaa lientä maksoi 3000 kipiä eli noin 30 senttiä.
Bussi sai iltapäivästä uudet teippaukset. Thaimaassa arvostus kuningas Rama IX:ää kohtaan on ehdotonta ja kyseenalaistamatonta. Long live the King.
 1. terveiset teille loppukilsoilla oleville matkaajille. Toivotaan että se passin katoamisongelmakin saa hyvän lopun. Itse olen juuri matkalla kohti dubaihin.
  Teille ihan jokaiselle lämmin hali ja loppureissun rutistus.

 2. Hienosti on matka mennyt, ei pahempia kokkamoita. Vielä viimeinen rajanylitys ja sitten Bankokiin. Kurjaa tuo passin ja rahavarojen sieppaaminen, mistä hitosta niitä rosmoajia joka lähtöön onkin. Sanoo eräs jolla moisista on myös meinannut harmia olla. Onneksi oli lompakko ketjulla kiinni, silloin….
  Onnea kaikille ja lämmitelkää tarpeeksi, täällä koto Suomessa ei vieläkään mitenkään kovin keväistä ole. Sentään pari aurinkoista päivää koettu.

  1. Ensimmäinen kerta, kun keneltäkään suihkitaan mitään omaisuutta. Siinäkin mielessä olemme selvinneet vähällä.

   Itseltäni ei ole koskaan pöllitty mitään, paitsi kerran phnompenhiläisen katulapsen mukaan lähti setelinipusta 10 dollarin lappu, mutta se oli ihan omaa mokaa. Menkööt kehitystyön piikkiin.

   -t

 3. Hei!

  Tsemppiä loppumatkalle tai kenellä tämä olikin vasta seikkailun alku. On ollut mukava seurata teidän taivallusta. Oli pieni luku-urakka, kun palasin Norjasta hiihtoloma vietosta. Mitähän sitä tekeekään, kun tämä loppuu;) Täytynee etsiä lisää matkablogeja. Bussikin on taas upean puhdas kuvasta päätelleen. Olisi kiva tietää kuinka suuri osa teistä palaa kiireen vilkkaa takaisin Suomeen ja kuinka moni jää matkaan päälle?

 4. Hieno on ollut seurata matakntekoanne kahden kuukauden ajan. Hienosti olette suhtautuneet eri kulttuureihin, ruokiin ja ruokapaikkoihin. Toisaalta tuollaiseen reissuun ei millään nirppanokka asenteella varmaan lähdetäkkään. Osa porukasta ei taida olla ekaa kertaa pappia kyydissä, eli on jo Aasian matkoja takana. Kuljettajallekin on ollut todellinen näytön paikka saada AJOKKI yhtenäkappaleen perille. Onnea loppu reissulle ja tervetuloa takaisn Suomeen koko porukka.

 5. Moikka

  Alkaa hiipimään pieni haikeus, näihin viesteihin ja kuviin on jo ehtinyt tottua. On siis keksittävä jotain muuta. Kaikki hyvähän loppuu aikanaan. Eipä kukaan kavereistani ole bussi-seikkailustanne kuullut. Parhaani mukaan olen heitä valistanut ja jakanut linkkiä.
  Oikein lämmintä loppukilometrejä.
  Loppuhuipennusta odottaen.

 6. Koko pitkän reissunne ajalta on näistä blogipostauksista saanut sellaisen kuvan, että se on ollut lähestulkoon kokonaan helppoa ja kivaa – onkohan sittenkään, mene ja tiedä. Toki on hyvä, että olette selvinneet niin hyvin ja hienosti kaikesta.

  1. Onnittelut matkan sujumisesta kohti sovittua päämäärää.Tämä kylmä talven sydän on kanssanne kulunut kuin siivillä ja sinnikäs flunssakin on kohta ohi.Täällä se epidemia on ollut tosi sitkeää laatua.Täälläkin aurinko alkaa hiljaa lämmittämään ja lumet sulamaan.Olisi vielä mukava kuulla miten porukka jakautuu perille pääsyn jälkeen.

 7. Viimeinen rajanylitys takana, mahtavaa! Loppusuora häämöttää – turvallista matkaa loppuun asti! Blogia on ollut ilo seurata. Kiitos, että meillä nojatuolimatkailijoilla on ollut tilaisuus jakaa reissu kanssanne. 🙂

 8. Hei tuntemattomat ystävät! Pian teidän huikea matkanne on ohi.Mielenkiinnolla olen lukenut jokaisen jutun. Toivon teille hyvää loppumatkaa ja uusia upeita seikkailuja!

 9. Näkeekö noiden tarrojen takaa bussia enää ajaakaan ?!? ;D

  Onnea perillepääsystä, upeasta matkasta, raporteista ja kuvista, tunnelmista, hyvistä ruokavinkeistä, jne. Täytyy olla iloinen teidän puolestanne, että saitte kokea mahtavan reissun. Itselläni vastaava aika meni töissä oravanpyörää pyöritellessä Suomen pimeydessä ja pakkasissa – ja sitä ei sitten eläkeikäisenä vaarina enää muistele mutta te tulette varmasti muistamaan reissun loppuikänne. Tässä sitä taas huomaa, että pitäisi ”antaa toisten talletella suuret setelit” ja kokea elämyksiä kuin te olette saaneet kokea matkan aikana. You only live once.

 10. Onnittelut täältäkin koko poppoolle urheasta matkasta, erityisesti Janille joka uskalsi pistää tämän reissuprojektin vireille ! =)

  Hurja matka on ollut, kun Siperian aroilta Tiibetin kautta viidakon kuumuuteen. Hengessä oltu mukana ekasta päivästä lähtien, niin tuntuu tämä voitolta, kun nyt olette perille pääsemässä. 🙂

 11. Onnittelut täältä Joensuustakin matkalaisille kun olette päässeet jo melkein peille. Mukava on ollut seurata matkaanne ja katsella hienoja kuvia. Kiitos ja mukavaa loppumatkaa!

 12. Onnittelut matkalaiset, vaikka ette ihan perillä vielä olekaan, mutta melkein kuitenkin. On ollut helppoa lueskella viestejä ja katsella kuvia sieltä kaukaa, täältä kotisoffalta.

  Kiitos ja aurinkoisia lomapäiviä siellä Thaimaassa……….

 13. Hyvinhän ne reissaajat viimeiseen maaahan pompsahtivat, onnea meidänkin puolesta.
  Tarkastamme saapumisajan ja informoimme voittajaa arvauksen johdosta, face book ei ole säilyttänyt kaikkia veikkaajien tietoja eli vanhimmat on kadonneet kuten arvata saattaa. Olemme taltioineet kuitenkin kaiken palvelimellemme siinä järjestyksessä kun niitä on tullut , joten nou hätä voittaja löytyy.
  Julkaisemme tiedon täällä maanantai- tiistai aikana.
  Bussin liikkeitä seuraamme kuitenkin niin kauan kuin siellä jani pikavuoroa luotsaa, ja tuleeko siitä Bangokin pakuri jotta saavat kulut pois.
  Hyvää viikonloppua kaikille.

  Jari

 14. Pikavuoro saapumassa aivan näillä näppäimillä meikäläisen toiseen kotikaupunkiin Koilis-Thaimaan Khon Kaeniin, harmi vaan kun itse tarvitsee kärvistellä täällä suomessa tällä hetkellä.

  Mutta tässä pikavuoron nuoremmalle osastolle hyvä perjantai tai lauantain illan clubi aivan Khon Kaenin ytimessä, U-Bar. Löytyy Pullman Raja Orchid hotellin takaa. Sanoisiko näin että Khon Kaenin ykköspaikka paikallisten bilettäjien keskuudessa.

  Dj Cake px Live @ U Bar KhonKaen Part I
  http://www.youtube.com/watch?v=uFOVQtKWf6o

  Dj Cake px Live @ U Bar KhonKaen Part II
  http://www.youtube.com/watch?v=icidR0Opu74&feature=related

  Ps. Jani ja pikavuorolaiset, aikka tempun teitte. Onnittelut!!

  1. Käytiin muuten eilen tsekkaamassa toi U Bar, hyvä mesta ja kiitti vinkistä. Vähän liian täyteen ammuttu porukkaa ja pieni Singha 90 bht, mutta ei muuta valittamista. Thaikut osaavat rakentaa baareja.

 15. Hyvin mennyt tänne saakka. Muistakaa ajella enimmäkseen vasemmalla. Matkustajille ja uskolliselle Ajokille hyvät loppukilometrit. (alle 500 km).
  Jospa kouluaikoinani olisin tiennyt näistä maista yhtäpaljon kuin missä olette kolunneet, maantiedon numeroni olisi 10 – jäi tosin 9:ään. Matkailu avartaa monella tapaa, koettuna tai välillisesti.
  Soutaen Kiinaan ja bussilla Bangkokiin, vai miten se menikään?

 16. Loppu hyvin, kaikki hyvin. On täällä mettäkulmalla välillä pureskeltu kynsiä kun on jännittänyt teitä vastaan tulleet tuulet ja pakkaset, vaan lopussa kiitos seisoo: ONNITTELUT SIIS JANI JA KUMPPANIT ja kiitos kun teitte meille kahden kuukauden jännitysnäytelmän. Tervetuloa taas Suomeen ja Saloon <3 t:reiska & aila

 17. Onnea saapumisesta Thaimaahan!
  On ollut mukava seurata matkaanne. Tosi hyvin olette kaikki jaksaneet ja hyvin olette suhtautuneet paikallisiin ihmisiin ja kulttuureihin.
  Todella elävästi ja mielenkiintoisesti Tero on kertonut kohteista. Ja mikä määrä upeita kuvia!
  Turvallisesti on Jani luotsannut reippaan porukan halki lumen ja jään!
  Monet kiitokset teille kaikille ja turvallista loppumatkaa!

 18. Heippa teille kaikille rohkeille reissulaisille ja kiitos paljon Terolle kuvista ja kommenteista. Ainakin näin ulkopuolisesta vaikutti että tuo Kazakstan oli reitin hankalin rasti. Liekkö sitten johtunut tuosta talvisesta ja hyytävästä säästä. Joka tapauksessa nyt ei muuta ku sitten suunnittelemaan juhlia Bangokissa ja palautumaan bussielämän ihanuuksista??? Täytyy sanoa että on ollut varmaan hieno reissu ja kokemisen arvoinen elämys kaikille osallistuneille kuin myös meille rannalle jääneille. Itse olen seurannut päivittäin tuota teidän matkanne etenemistä ja kevät on koittanut sen mukana kuin huomaamatta. Paljon aidompaa huvia kuin joku BB-talo tai muu tehty tosi-tv, mutta tämähän olikin aitoa kotimaista eikä mitään kansaivälistä humpuukkia.

 19. Kiitokset kaikille kommentoijille uskomattomasta määrästä positiivista energiaa. Sitä riittäisi kyllä tällä hetkellä ilmankin. Se on kuulkaas Thaimaa. Vaikea uskoa koko juttua todeksi, loppu todellakin häämöttää aivan nurkan takana.

 20. Moi

  Onnittelut hienosta reissusta, todella mahtava juttu.
  Multa ehkä jäänyt huomaamatta jotain, mitä bussille tapahtuu tämän jälkeen, myyntiin vai…..?

 21. Tero kirjoitti:
  ”Käytiin muuten eilen tsekkaamassa toi U Bar, hyvä mesta ja kiitti vinkistä. Vähän liian täyteen ammuttu porukkaa ja pieni Singha 90 bht, mutta ei muuta valittamista. Thaikut osaavat rakentaa baareja.”

  Mukava kuulla. Jos virtaa riittää tänään niin ehdottomasti menisin loppuilasta joskus yhdestoista pintaan käymään Tawang Daengissa. Live-bändi soittamassa ja jengi bailaa loppuillasta pöytien ja tuolien päällä. Juomien hinnat on muistaakseni myös kohtuullisella tasolla.

  Khon Kaenin Tawang Daeng sijaitsee valtatie kakkosen varella Khon Kaenin Big C:tä vastapäätä. Pullman Raja Orchid hotellin edestä Tuk Tuk alle, kuskin kanssa kannattaa sopia paluukyydistä tai ottaa kännykkänumero ylös ja soittaa hakemaan kun siltä tuntuu.

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy