Kiinassa kaikki on paremmin

Uusivuosi lähestyy. Ilotulitekauppa käy kuumana.

Ensimmäinen päivä aidossa kiinalaiskaupungissa on aina tykitystä kaikille aisteille. Ilin alueen keskuksessa ei ole asukkaita kuin 240 000, mutta Kiinassa on ruuhkaa kaikkialla paitsi riisipellolla.

Kaupunki on melko tyypillistä Kiinaa, jossa modernien lasitalojen varjoissa elää vielä vanha kulttuuri ja tavat.

Kiiltelevän Bank of Chinan konttorin viereiseltä kujalta saattaa löytää kuhisevan kauppakadun, jossa litistetyt siannaamat, elävinä kaukaloissaan sätkivät ankeriaat, kauloistaan orrella riippuvat kanat, tuoreet vihannekset ja kirjavat toffeekarkit vaihtavat omistajaa kiivaan keskustelun siivittämänä.

Tämä on Kiinaa, ja juuri tämän vuoksi maahan on hieno palata.

Venäläisten ja kazakstanilaisten tienvarsimotellien jälkeen myös Kiinan majoituksien taso saa matkamiehen sielun laulamaan enkelien äänellä. Kahdeksalla eurolla sai kaupungin Sohotellista erittäin siistin huoneen ilmastoinnilla, internet-yhteydellä (Facebook, Youtube ja osa Wikipedista eivät tosin toimi), aamiaisella ja oman Helsingin-asuntoni kokoisella kylpyhuoneella.

Kirjoitan tätä hotellin tohvelit jalassa vihreää teetä siemaillen.

Vielä pari päivää sitten keskellä yötä Etelä-Kazakstanin läpi ajettaessa ajatus tälläisestä hemmottelusta tuntui hyvin kaukaiselta.

Liput koristavat aamuista kaupunkia.
Kiinalaista katukuvaa. Kaikki ovat matkalla jonnekin, mutta kenelläkään ei ole kiire.
Xinjiangin provinssin alueella on runsaasti kazakkeja ja uiguureja. Kazakstanilainen leipä paistuu tandooriuunissa.
Marketista ostettu kala on taatusti tuoretta. Taustalla altaita, joissa suomunahkat odottavat pääsyä pääruoaksi.
Ankeriata tarjolla kauppahallissa.
Kiinassa on ehkä maailman helpointa löytää ruokaa. Ravintoloita ja katukeittiöitä on kaikkialla, eikä annoksista juuri köyhdy. Makkaraa saa viidellä juanilla eli 50 sentillä.
 1. Ihanaa, vihreet aamutossut jalassa, voin aistia sen levollisuuden ja tyytyväisyyden joka tuosta kommentistasi huokuu Tero. Taisitte päästä aistien paratiisiin, mahtavia kuvia, ihmisiiä työnsä ääressä, siellä ei tunneta käsitettä terveystarkastaja ja hygieenisyys, mutta tää on tätä, näissä kulttuureissa, silti houkuttaa syömään katukeittiöissä! Maassa maan tavalla.

 2. Kyllä Salossa tulee kateelliseksi väkisiin teille kun katsoo maisemia ja kaupunkikuvia ei lunta missään ja ihmiset hymyilee. Teillä matkalaiset on varmaan ainakin joskus tullut hymy huuleen kun olette päässeet unohtumalle matkalle.Kuva raportti on mitä mahtavin kiitos siitä. HYVÄÄ MATKAN JATKOA !!!!

 3. Nämä kaikki ovat kivaa tietoa, jotka kylläkin löytää vaikka googlaamalla tai turistioppaasta, ja vielä laajemmin. Tosin matkalaisten kuulumisia ei googlella löydy. Jotenkin tuntuu, että kaikki energia raportoijalla menee sanoilla kikkailuun, ja laudeiden ulkomuotoon, eikä itse asiaan. Enpä ole kyllä euroakaan sijoittanut matkaan, joten en voi mitään vaatiakkaan.

 4. Kiitos mukavista raporteista ja kuvista(videot plussaa).Täällä Salossa me olemme lumen keskellä ja pakkanen on lähellä nollaa kun lauantaita vietetään.Tuolla arolla oli hyytävää ,mutta matkan edetessä ois mukava kuulla lämpötiloja.Koukussa olen minäkin tähän kuten kesällä Hanko-Kuusamo minikaivuri jutskaan.Turvallista matkaa!

 5. HEI, ON KIVA SEURATA MITEN MATKA ETENEE OLEN ITSE ELÄKKEELLÄ OLEVA LINJAARI KUSKI JA AJOIN JONKIN VERRAN ULKONA ON VARMASTI MIELENKIINTOISTA AJELLA KIINASSA ON VARMASTI LIIKENNE KULTTUURI ERILAISTA KUIN FORSSASSA.

 6. Mastercomilta kysyisin: Kun kartan zoomaa mahdollisimman lähelle ja käyttää satelliittikuvaa niin auto näkyy olevan kadulla. Karttakuvassa se on jonkin verran eri paikassa ja muutenkin kulkee kaduilta sivussa. Ehkä tästä sijaintierosta johtuen myöskään hybriditoiminto ei toimi. Näin on siis vain Kiinassa, Kazakstanissa satelliittikuva ja kartta olivat samassa paikassa ja hybridi toimi siten kun pitääkin. Onko tämä joku Kiinaan liittyvä erityispiirre?

  1. Esa T Hei
   Seuranta ja satelliittikuva osuvat aina hyvin yksiin, karttakuva on useinkin pielessä ja muullakin kuin kiinassa , joten en usko sen olevan vain Kiinan erityispiirre.
   Mistä karttakuvan epätarkkuus johtuu en tiedä.

   Jari

 7. täytyy kyllä myöntää, että mukaansa tempaava reissu on meneillään.tuonne kiinaan menemistä suomalaisella bussilla pidin kyllä aika mahdottomana yhtälönä, mutta onneksi olin väärässä. ei muutakun onnea ja menestystä matkalaisille t. bussinkuski oulun läheltä suomesta…

 8. nyt kyllä itteä vituttaa… kahlasin puoli päivää umpihangessa ja jalat on ihan puhki…
  tuota levollisuutta ja eksotiikkaa olisin nyt vailla ja tietty määränpään lämmintä biitsiä

  1. Sitä saa mihin tyytyy…..noi ihmiset teki päätöksen ja lähti..!

   Nyt kun ne on Kiinassa, läpi Kazakhstanin arojen ja omalla (Salon Tilausautojen) kustannuksella niin kateita löytyy…!!!

   Lähde sinäkin sieltä kahlaamasta ja panosta elämääsi niin kateellisia alkaa löytyä……!!!
   Mene vaikka Indo-Kiinaan,se kuulostaa vielä kovemmalta….!

 9. Mielenkiinnolla seuraan pikavuoron kulkua. Olisi vain mielnkiintoista tietää, ketä muita on matkalla kuskin ja reportterin lisäksi ja minkälaiset mielipiteet heillä on matkasta? Olisko mahdollista esim. joka jutun ohessa esitellä yksi matkan osanottaja ja hänen näkemyksensä reissusta, aikaa siihen on varmasti vielä tarpeeksi? Ennen kaikkea kiinnostaisi tietää vanhempien osanottajien tunnelmat, onhan eri sukupolvien välillä eroja. Tsemppiä kaikille jatkossakin!

 10. Tuo viimeinen, eli makkarakuva on aivan huikea. Sitä katsellessa voi oikein aistia miten se höyry nousee ja miltä tuore makkara tuoksuu. Harmittaa, että itselläni on niin huono perushalpa digikamera, jolla ei saanut kovin laadukasta kuvamateriaalia omilta matkoiltani.

  Kiitos jälleen päivityksestä ja upeista torikuvista.

 11. Kiitokset hyvästä blogista ja kiitos myös siitä että annatte realistista kuvaa hyvistä sekä huonoista kokemuksistane. Olen todella koukussa tähän sivustoon, heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Itse olen kerran käynyt Thaimaassa parisen vuotta sitten ja ajattelin ettei kukaan suomalainen autolla voi selvitä sinne saakka. Kiina varmaankin on kokemuksien arvoinen maa, juuri linja-auton ikkunasta nähtynä. Tiedoitusvälineiden kautta minulle ainakin on jäänyt hieman negatiivinen kuva Kiinasta. Mutta toivottavasti kauttanne saan erilaisen käsityksen koska kokemuksenne on juuri sitä ruohonjuuritason kokemusta eikä mitään mainosstudioiden tai virallisten delekaatioiden raportteja.
  Nauttikaa todella jokaisesta tulevasta päivästä ja antakaan meidänkin hieman olla kanssanne, ainakin näin netin välityksellä.
  SUURET KIITOKSET TÄHÄNASTISESTA KOKEMUKSESTA.

 12. Mielenkiintoista kuulla,miten käy sen huomisen katsastuksen ja mitä tuo maksaa.Montako kiinalaista mahtui Royalin konehuoneeseen?Niinpä niin ja koukussa ollaan täälläkin.Terv.matkalaisille
  指南的问候

 13. Hienoa että karavaani kulkee ja matka jatkuu! Kiitos taas mielenkiintoisista matkapäivityksistä.Kun teidän matkaa seuraa, ei voi muuta kuin huokaista: elämän voi elää niin monella eri tavalla…

 14. Mikähän lie tilanne, bussi on parkissa tuossa samassa kadunkulmassa. Eikö katsastus ole onnistunut vai onko karttapäivitys taas seis?

  ” sunnuntaina, jolloin linja-autoon vihdoin pitäisi saada kiinalaiset rekisterikilvet. Ennen tätä kiinalaisten viranomaisten on kuitenkin katsastettava auto ja tämän pitäisi tapahtua huomenna aamupäivällä ennen lähtöä”

 15. Kaikki lukijat tuntuu olevan kovin täpinöissään tästä reissusta. Mä en ymmärrä, lähteä nyt kylmissä ja epämukavissa olosuhteissa matkustamaan päiväkausiksi johonkin takapajulaan!!

  1. Katsos matkailu avartaa, niin matkalaisia kuin meitä jotka seuraamme kotisohviltamme tätä mielenkiintoista seikkailua:) Sehän tässä pointti onkin,että pääsemme seuraamaan sellaisia paikkoja johonka kenties ikinä muuten päästäisi. Tosin onhan se pitkään bussissa istumista, sen myönnän.

 16. Olin jo Kazaktanin tieosuudella heittämässä pyyhettä kehään Teidän puolesta.Nyt,kun olette jo Kiinan puolella,usko matkan jatkumiseen palasi.
  Harvinaisen tasokasta ja jännittävää matkaviidettä vebaalista lahjakkuutta ja upeita kuvia tarjolla kohtuu hintaan.Kiitos vaan ja hyvää matkaa syvemälle Kiinan sydänmaille.Ompa Teillä MATKA !

 17. Konkreettisista kuvista ja hyvästä päivityksestä täytyy todellakin antaa kiitokset. On kiva, että olette jo Kiinanmaalla. Mitenköhän nuo katsastavat ajokkinne ;-() … Sitten pääsette taas jatkamaan kohti lämpimämpiä sääolosuhteita ja me täällä Suomessa jatkamme seuraamista silmä tarkkana …

  Antoisaa lepopäivää teitillen.

 18. Takapajula ja takapajula…Juuri tuollaisten kommenttien vuoksi ihmisen on hyvä hieman nähdä muutakin kuin omat nurkat. Saattaapi huomata, että elämää ja sivistystä sekä elintasoa löytyy muualtakin. Esim Astana kazakeissa auttoi jo täältä kotisohvalta näkemään sen maan hieman eri lailla. Ja Kiinassahan nyt sitä kehitystä ja sivistystä vasta löytyykin, toki kurjuuttakin…

 19. Mukavia videoita ,mutta yks jutska jonka hokasin, antakaapa niiden naispuolistenkin kertoa tuntemuksiaan matkasta.Nauttikaa Kiinassa olostanne täysillä sillä se on unohtumaton kokemus.Turvallista matkaa

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy