Mitä vähemmän, sitä vähemmän

Tämä nainen hymyilee, koska hänellä on riittävän vähän tavaraa mukana.

Pari edellistä päivää on mennyt matkatavaroiden kanssa sählätessä. Repun pakkaaminen on pakollinen paha, mutta tässä vaiheessa, kun lähtöön on kaksi yötä, lienee paikallaan uhrata hommalle ajatus tai pari.

Olen melko askeettisen linjan noudattaja, mitä tulee reissuroinaan. Joskus maailmalla näkee amerikkalaisia college-poikia, joilla on koko omaisuus mukana kuuteen reppuun ja urheilukassiin pakattuna. Siinä sitten hikoilevat tropiikin poltteessa ja yrittävät epätoivoisesti tunkea tavaroitaan vahingoniloisena hymyilevän tuk tuk -kuskin kyytiin.

Ihminenhän pärjää tarvittaessa hyvin vähällä määrällä tavaraa, mikä unohtuu täällä länsimaisen tavaranpaljouden keskellä. Useimmat meistä pakkaavat matkalle mukaan enemmän tavaraa kuin suurin osa maailman ihmisistä tulee koskaan omistamaan*. Siitä pitäisi lähteä, että kaikki tavara kulkee selässä ja vielä itsensä kantamana.

Tämä pätee tietysti sitä paremmin, mitä lämpimämpää on.

Pikavuoron reittillä ei ensimmäisinä viikkoina ole. Mukaan tarvitaan siis kohtalaisen tukeva setti talvivaatteita ja esimerkiksi makuupussi bussissa yöpymistä varten.

Varmaan turha erikseen suomalaiselle alleviivata, paljonko kunnollinen talvitakki vie tilaa. Alleviivataan nyt kuitenkin: noin puolet rinkan tilavuudesta. Makuupussista puhumattakaan.

Toinen sääntö on, ettei matkalle saa ottaa mukaan mitään sellaista, josta ei pysty luopumaan.

Tämän vuoksi karsastan elektroniikan raahaamista matkoille. Mp3-soitin, kännykkä ja pieni digipokkari mahtuvat taskuun piiloon eivätkä paina paljoa. Myöskään sitä iPhonea ei välttämättä tarvita, vaan laatikossa pölyttyvällä Nokian karvalakkimallilla pärjää mainiosti.

Kaikki ylimääräiset hilavitkuttimet ovat nimittäin desperadoille hunajaa. Viimeksi kiinalaisessa yöbussissa viereisen punkan kanadalaiselta kaverilta katosi yö aikana kaksi päivää vanha digijärkkäri. Kaveri oli kyllä sen verran vannoutunut kukkaiskansan edustaja ja luonnonyrttien ystävä, ettei antanut omistussuhteen muutoksen horjuttaa tasapainonaan universumin kanssa.

Jos nyrkin kokoinen mötikkä on paikalliselle esimerkiksi vuoden palkan arvoinen, ymmärtää hyvin, että rehellisenkin ihmisen moraali joutuu tilaisuuden tullen koetukselle.

Nyt kuitenkin tätä blogia ja muita töitä varten mukaan on pakko ottaa kannettava tietokone ja isohko Sonyn järjestelmäkamera. Molempiin tietysti tarvittavat piuhat, laturit ja suojalaukut.

Matkaan lähtee myös videokamera (kiitos Mikki!), joten luvassa on blogi-päivityksiä liikkuvan kuvan muodossa. En ole ihan varma, onko tämä lukijoiden ja katsojien kannalta hyvä asia, mutta joka tapauksessa videopläjäyksiä on tulossa.

Näiden lisäksi pakolliset setit vaihtovaatteita, hygieniatuotteita ja niin edelleen. Näitäkin pakatessa kannattaa muistaa, että ihmiset pukeutuvat ja pesevät kainaloitaan myös Suomen ulkopuolella. Koko vaatekaappia tai lähi-Alepan saippuahyllyä ei kannata ottaa mukaan.

Roinaa siis riittää.

Onneksi kuitenkin mennään kohti lämpimää eikä toisinpäin. Ainakin tuo lämmin, mutta Forssan kunnan kokoinen nepalilainen villatakki saa etsiä uuden omistajan heti, kun lämpötila sen sallii.

* Lähde: Timo T. A. Mikkosen stetson
 1. Seikkailurikasta matkaa! Oltiin torilla katsomassa siinä sateessa kun lähditte. Aika hurjalta tuo matka kuulostaa, ja erittäin mielenkiintoiselta. Aion myös seurata näitä sivuja. Ei tässä muuta voi sanoa kuin että: voima olkoon kanssanne!

 2. jeps, hienoa reissua vain…

  Rohkeutta vaatii toki lähteä talvea kohden siperiaan päin. Keski-Aasiassa voi pakkanen olla jopa -50’C, joten varautukaa siihen huolellisesti. Keski-Aasiaa kolunneena olisin itse arvellut että kesäkuukaudet olisivat olleet helpompia matkustaa, mutta toki Suomalaisella sisulla selviää vaikka mistä.

  Tsemppiä matkaan, ja tulen seuraamaan teidän menoanne tiiviisti. o/

 3. Moikka kaikille täältä Raatalan mettäkulmalta. Kateellisina katselemme kartalta etenemistänne. Nyt näyttää siltä että kohta jää kotimaa taaksenne. Ilma täällä muuttui vallan surkeaksi, toivottavasti teillä on aurinko matkassanne. Ja vaikkei se joka päivä näkyisikään olkaa silti aurinkoisella mielellä. Ja aina voi pistää lauluksi: yli kasteisten vuorten me kuljemme. Joululaulutkin kelpaa. Luanikast reissu t: Reino ja Aila

 4. Uups … kohta olette ulkomailla jo ja siitä se reissu oikein alkaa 😉 Mua jännittää ihan hirveästi teidän matkanne, mutta uskon että myös teidän mahassanne pyrkii perhosparvi lentoon 😉

 5. Seurantasivu antaa virheen

  Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Too many connections in /home/gpsmsolu/public_html/tracking/rantapallo.php on line 2
  Could not connect to db: Too many connections

  Ilmeisesti liikaa käyttäjiä?
  Kannattaa varmaan lisätä tehoa.

 6. Turvallista matkaa koko poppoolle! On varsin luultavaa että matkaan tulee monta lisämutkaa, mutta sehän on matkan suola. Vaikeudet eivät ole miellyttäviä, mutta niistä selviytyminen antaa lisäluotta- musta tuleviin koitoksiin. Hyvällä onnella on aina osuutensa reissussa. Onnea siis roppakaupalla reissullenne toivotan. Itsekin olen moisesta reissusta monasti unelmoinut, aivan karttaa tutkien.
  Tulen seuraamaan tiiviisti reissunne jatkumista. Kaikkea hyvää Teille, toivoo henkka2.
  P.S. toivottavasti mukana on paljon vara- polttoainesuodattimia.

  1. Rantapallo tweettailee reissun edistymisestä säännöllisesti: http://twitter.com/#!/rantapallo

   Samoin kannattaa seurata Rantapallon Facebook-sivua http://www.facebook.com/pages/Rantapallofi/189710028521 jonka fanien kesken myös arvotaan matkalahjakortti joka viikko.

   Lisäksi voit tilata blogin rss-feedin (https://www.rantapallo.fi/pikavuoro/feed/) tai ilmoitukset uusista blogipostauksista sähköpostiin (https://www.rantapallo.fi/pikavuoro/tilaa-sahkoposti-ilmoitus/).

 7. Arvaa käykö kateeksi? Kyllä, mutta toisaalta ei. Seuraan mielenkiinnolla teidän reissua täältä kotisohvalta käsin, kädessä mukillinen kuumaa kaakota. Onnea ja menestystä.

 8. Moi!

  Tsemppiä Moskovan ohitukseen! MKAD on suht raivostuttava paikka ajaa. Varokaa ettette hipaisekaan yhtä niistä miljoonista autoista, jotka MKADilla päristelevät. Tulee helposti pitkä viivytys matkantekoon. Miliisin tarkatuspisteiden kohdalla kannattaa ajaa heistä katsottuna kauimmaisella kaistalla… niillä on tapa napsia autoja enemmän tai vähemmän järkeviin tarkastuksiin. Ajovalot päällä koko ajan kun Venäjällä ajelette.

  Hyvää reissua! 🙂 Seuraan suurella mielenkiinnolla matkanne edistymistä!

  Esa

 9. Monen muun tavoin kateellinen nojatuolimatkaaja täällä lukee juttuja ja huokailee… Toivottavasti kaikki sujuu – ei ihan ilman kommelluksia, koska niitä on kiva muistella jälkeenpäin – turvallisesti.

  Olisinpa opiskelija, eläkeläinen tai muuten vain vapaa matkailemaan, niin oitis olisin reissussa mukana!

  Paljon tsemppiä j unohtumattomia hetkiä koko porukalle!

 10. ”Mp3-soitin, kännykkä ja pieni digipokkari ”-eikös nykyinen puhelin tee tuon kaiken? – olen kuljettanut vain puhelinta mukanani ja ainoastaan pimeäkuvissa ongelmia mutta uudemmissa puhelimissa nekin kohdillaan. Aina voi karsia kamaa;)

 11. Privet!

  Nafta kulkee suodattimen läpi kylmänäkin, kun huljauttaa tankilliseen 5 litraa pirtua joukkoon. Eihän se välttämättä koneelle eetua oo, mut kyl se sen kilahtamatta kestää…
  🙂

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy