Pakkaaminen on pakkopullaa


Pikavuoron lähtöön on nyt viikko. Minä lähden lentoon kuitenkin jo sunnuntaina. Tänään päätin aloittaa jokaisen reissun ärsyttävimmän, työläimmän ja aikaa vievimmän osuuden. Pakkaamisen.

Työn kannalta tärkeimmät tavarat ovat kulkeneet mukanani lähestulkoon poikkeuksetta jo melkein viikon ajan. Repussa olen kantanut Nikonin D5100 -kameraa, joka on lähestyvällä reissussa vastuussa sekä still- että liikkuvasta kuvasta. Samsungin 900-sarjan läppäri vastaa puolestaan tekstistä, editoinneista ja verkkoyhteyksistä. Tässä lastissa lähden reissuun hymyssä suin. Kamera on jämäkkä mutta kätevä, kone puolestaan kevyt mutta tehokas.

Muutoin peli olikin sitten aikalailla avoin. Rinkkaa tuijotellessani ajatuksenkulku lakkasi totaalisesti. En jaksanut miettiä, millä tyhjän rinkan täyttäisin. Toisaalta teki mieli lähteä tyhjä rinkka selässä, toisaalta taas pohdin pääseväni helpommalla ahtaamalla mukaani kaiken mahdollisen.

Lopulta annoin periksi ja lopetin tuhoon tuomitun ajatustyön. Pyörittelin puhelinta kädessäni ja päädyin soittamaan viihdepäällikkö Tuomas Pöyrylle, jolta toivoin saavani käyttökelpoisia vinkkejä. Kerrankin soitin hyvään aikaan. Huomenna Thaimaahan suuntaavan Tuomaksen rinkka oli nimittäin vastikään pakattu ja artikkelit olivat vielä tuoreessa muistissa. Tosin aivan lopullista sinettiä ei mies ollut vielä laukkuihinsa lyönyt.

– Kamat on pakattuna 40 litran rinkkaan, mutta voi olla, että vaihdan vielä vähän isompaan, kun reissulta tulee yleensä tehtyä hankintoja. Kyllä nuo tavarat tuonnekin mahtuvat, kun ei tarvitse pakata talvivaatteita toisin kuin viime Pikavuorolla.

Pikavuorokonkarin vinkkien pohjalta valitsin itse seuralaisekseni 60 litraa vetävän rinkan, jota en ainakaan ajatuksen tasolla sullo tupaten täyteen. Kohtuus kaikessa, se on Tuomaksen tärkein neuvo.

– Kalsareita ja sukkia riittää viidet tai kuudet. Samoin t-paitoja. Tietysti se on ihmisestä kiinni, mutta kokemuksesta voin sanoa, että Kakkois-Aasiasta löytyy pesuloita joka hemmetin kulmasta. Suuremmalla määrällä vaatteita päätyy lopulta vain kantamaan likaisia mukanaan.

Sama linja jatkuu muiden vaatekappaleiden kanssa.

– Otan mukaan yhdet tavalliset ja toiset uimashortsit. Kengiksi valitsen ihan perustennarit ja rannalle varvassandaalit. Pitkähihainen paita kannattaa olla myös mukana, itse valitsen kevyehkön harmaan collegen.

Vaatteiden, elektroniikan ja hygieniatarvikkeiden lisäksi maailmaa nähnyt reissaaja pakkaa mukaansa tavarat, joita ilman ei lähde mihinkään.

– Sama riippumatto on kulkenut mukana vuodesta 2006. Viime Pikavuorolla ei oikein saanut sitä Siperiaan pystytettyä, mutta nyt sitä tulee varmasti käytettyä enemmän. Jesari eli ilmastointiteippi on pakko olla mukana, siitä on ollut monta kertaa korvaamatonta apua.

– Rinkasta löytyy myös löysät collegehousut. Ne on vähän niin kuin viihdepäällikön tavaramerkki, ihan feivöritit. Ne mä pakkaisin mukaan vaikka tulisin vaan sun luo yökylään.

Tuomaksen vinkeistä inspiroituneena uskon itsekin selviytyväni pakkaussähläyksestä voittajana. Tosin oman pakkausoperaationi siirrän suosiolla huomiselle. Tämä riski Tuomakselle soittamisessa tuppaa toisinaan olemaan: kun miehen saa langan päähän, on rönsyilevää puhelutulvaa vaikea saada katkaistua. Samasta syystä johtuu myös tämän postauksen huomattavasti suunniteltua myöhäisempi julkaisuajankohta.

Mitkä ovat sinun vinkkisi pakkausrumbaan?

 1. Hahahaha. Hyvä pökebob. Sillä yleensä tahtoo noi puhelut venähtää pitkäksi. Suosittelen ottamaan messiin vielä monitoimityökalun, sarongin ( soveltuu aina pyyhkeestä rantaviltiksi ja vie tilaa kolmasosan normaalista frotee-pyyhkeestä) ja 3-4 metriä ohutta pyykkinarua. Sen voi virittää joka paikkaan, ja ei tartte koskaan kantaa märkiä vaatteita messissä jne. Hyvää matkaa jätkät!!

 2. Kiitos vinkeistä!

  Ceemonin luettelemista artikloista valtaosaa suositteli myös Tuomas. Sattuneesta syystä jouduin käyttämään journalistista harkintaa ja karsimaan kovalla kädellä, sillä romaanin kirjoittaminen ei ole vielä tässä vaiheessa ajankohtaista.

  -K

 3. Useampi akku on tosiaan aika ehdoton juttu ton tyyppiselle matkalle, etenkin jos yhdellä kameralla aiot ottaa sekä kuvat että videot. Suosittelen myös ottamaan minigrip-pusseja messiin. Niillä saa hyvin eroteltua puhtaat ja likaiset vaatteet toisistaan ja tarvittaessa suojattua vähän kaikenlaista tavaraa esimerkiksi ötököiltä tai sateelta. Hyvä linkkari on myös must. Collegen sijaan/lisäksi ottaisin hupparin, sillä hupusta voi olla iloa.

 4. Saronkeja kannattaa olla parikin, mutta paikan päältähän niitä saa halvalla! Suosittelen myös lajittelemaan kamat pienempiin pusseihin rinkkaan niin, että kun kaivaa jotain niin ei tarvitse kaikkia tavaroita erikseen pakata uudelleen. Muovipusseista on myös helppo puristaa ilmat pihalle ja näin säästää arvokasta rinkkatilaa. Lisäksi esim. likapyykin saa erilleen hajustamasta rinkan muuta sisältöä, se kun tuppaa kostean ilmaston vuoksi helposti haisemaan kummalliselta muutenkin.

  Mua vähän jännittää sun puolesta, hihii!

 5. Ceemonin ja lepanun mainitsema hyvä linkkuveitsi on must. Parhaaksi olen todennut keskikokoisen Swiss army knifen. Se mahtuu huomaamattomasti farkkujen pikkutaskuun ja kulkee näin aina mukana. Leathermanissa ja suuremmissa linkkuveitsissä on puolensa, mutta ne pitää käytännössä kuljettaa repussa tai vyökotelossa. Veitsi vyökotelossa saattaa herättää ei-toivottua huomiota etenkin kaupungissa.

 6. Pari pikkujuttua, joita ei tarvinne päivittäin, tuskin edes viikoittain mutta sitten kun tarve on, niitä osaa arvostaa.

  Jonkinlainen syömäväline, esim. Spork (löytyy googlaamalla ellei ole tuttu.) Näin ei tarvitse esimerkiksi purkkinuudeleita syödessä turvautua hotellin kertakäyttökampaan kun muutakaan haarukantapaista ei ole tarjolla. Tällaiseen sovellukseen muistaakseni jotkut pikavuorolaiset joutuivat turvautumaan Kiinassa keväällä.

  Jonkinlainen valonlähde. Jos kännykässä on taskulamppu, erinomaista. Se kun on aina mukana. Muuten ehkä itse hankkisin jonkinlaisen avaimenperän jossa on ledi tms. Taskulampuissa on se huono puoli, että ne saattavat olla liian suuria aina mukana kannettavaksi eivätkä Murphyn lain mukaan ole juuri silloin mukana kun niitä kaipaisi.

  Ja kaikki olennaiset paperit (passi, viisumit, nettipankin avainlukukortit tms.) kannattaa skannata ja tallettaa sähköpostiin.

 7. Jälleen kerran: kiitti vinkeistä!

  Saronkityyliseen ratkaisuun päädyin itsekin. Ilmeisesti olen kuitenkin kadottanut näyttävähkön seeprakuosisen saronkini, joten paikan päällä alkaa uuden metsästys. Teräaseeksi valitsen nostalgisella ”Kaartin Jääkärirykmentti” -kaiverruksella varustetun leathermanin. By the way, rinkka alkaa olla jo pakattuna – yölliseen aikaan olen näköjään tehokkaimmillani.

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy