Pesulakeikka

Ajokki Royal paikattavana
Marginaalit ovat pienet, jälleen kerran

– Sekaisin on mieleni, totesi totaalisen sekavalta vaikuttanut pikavuorokippari Jani Laine Australian karanteeniviranomaisten teilattua nykykuntoisen Ajokin maahantulon.

Täytenä yllätyksenä vain silmämääräisesti puhdistetun, 24 vuotta likaa keränneen ajoneuvon hylkääminen ei toki tullut, mutta vaatimustaso ylitti silti reippaasti odotetun. Auton jokaisen millimetrin, niin ruuvinkannan kuin lämöpatterien sisusosienkin tulee olla täysin tahrattomia. Sitä ne eivät tätä nykyä ole, eivät edes lähellekään.

Toisen iskun vastapalloon kuski otti vain hieman teilausuutisen jälkeen. Auton puhdistus ei nimittäin onnistu ihan naapurikorttelin tiikeripesussa. Itse asiassa koko Darwinin satamakaupungista löytyy vain kolme putiikkia, joissa pesu pystytään karanteenin vaatimissa olosuhteissa suorittamaan. Ja näistä vain yhdellä on tarpeellinen varustustaso bussin putsaukseen. Siis ehkä – tämäkin yhä varteenotettavin varauksin.

Uudenlaisen haasteen tuo myös pesupaikan sijainti sataman karanteenialueen ulkopuolella. Hygieniasyistä bussia ei nimittäin tien päälle päästetä, vaan siirto suoritetaan hinaajan avittamana. Auto itsessään paketoidaan jonkin sortin kelmuun, joka estää vierasperäisten ainesosien kulkeutumisen Australiaan. Toimenpiteestä on toivottavasti luvassa kuvia myöhemmässä vaiheessa.

Olettaen, että kaikki sujuu käsikirjoituksen mukaan, eikä pienimmillekään vastoinkäymisille anneta sijaa, siirron jälkeen luvassa on Ajokin täyspuhdistus. Höyryn, paineen, imuroinnin ja kemikaalien yhdistelmällä bussi saadaan toivottavasti edustuskelpoiseksi, mikäli Royalin varttuneet osat vain sattuvat rankahkon käsittelyn ehjinä kestämään.

Luvassa saattaa nimittäin olla muun muassa bussin purkamista, sillä esimerkiksi kaikki auton vettä tai muita nesteitä käyttelevät osat aina pissapojasta lähtien tulee puhdistaa. Operaation onnistumisesta ei siis ole edelleenkän minkäänlaisia takeita. Eikä hinnoista uskalla kukaan vielä edes puhua.

Ajokki ja sonni
Ajokki "pesussa" Songkhla-järvellä

Pientä lohdutusta kuski kuitenkin sai päästyään eilisen puolella ensi kertaa näkemään parisen viikkoa yksinään viettäneen Ajokkinsa. Korkea metallialustan päällä karanteenivarastoalueella patsastellut bussi oli kipparin mukaan pieniä osumia takaosaansa ottanut, mutta kaiken kaikkiaan kokonaisuus oli ”siedettävä”.

Olisivatpa vain viranomaisetkin lopulta samaa mieltä.

The struggle continues: Jani the Driver is looking to find the best place to clean the 24-year-old bus, which was not even close to pass the examination performed by the Australian authorities. As one could imagine, it is not that simple to find a car wash that is able to wash a Finnish bus inside out.

If you, somehow, knew one in Darwin, please do not hesitate to contact us!

 1. Perustakaa tukiryhmä ’Disinfect Ajokki Royal’ ja ottakaa yhteys paikalliseen mediaan. Alkuasukkaat saattavat olla hyvinkin ystävällisiä ja tarjota tietojaan kunhan kuulevat minkälainen projekti on meneillään. Konkreettisesta avusta voi antaa palkaksi vaikka lipun pikavuorolle, jos tilaa on.
  Joku koulu tai yliopistokin voisi olla kiinnostunut olemaan avuksi opiskelumielessä.

 2. Voi herranjestas sentään; uskon että hommaa tulee olemaan ja paljon. Toivottavasti sen jälkeen Ajokki on kelvollinen kengurumaan teille. Matkailisilla on hyvät hermot, vai onko niitä enää ollenkaan ? Heikommat olisivat jo lyöneet hanskat tiskiin ja laittaneet kamat kasaan reppureissua varten.
  Olette te aikamoisia tyyppejä siellä jossain kaukana …
  Kaikkea hyvää ja toivotaan / uskotaan , että saatte vaunun viranomaisia tyydyttävään kuntoon …. onnea odotukselle ja koitokselle !!!!

 3. Kylläpä on monenlaisia kiemuroita. Riittääkö matkustajille tavallinen suihkussa käynti vai desinfioidaanko teidätkin viimeistä koloa ja nyppylää myöten. Joskus jossain käytettiin siihen tarkoitukseen DDT:tä ! Onnellista Australian-kierrosta toivottaen Aila ja Reiska.

 4. Onpa se nyt ihmeellisen hygieeninen maanosa. En ole kuvietellutkaan jotta tuollaista voi jossain olla. Ettei tavallinen riitä. Minkälaisista kaasukammioista ja täisaunoista siellä sitten maihin yrittävät ihmiset joutuvat läpikulkemaan? Ja pidetäänkö täydellinen lääkärintarkastus labrakokeineen vai miten?

  Sitkeää vieteriä toivotan ja pitkää pinnaa. Kyllähän se siitä sentään valkenee sielläkin, asioilla kun on tapana järjestyä. Eikös se ole niitä vasemmanpuoleisen liikenteen valtakuntia kanssa?

  1. Tiedoksi sinulle, etta jokaisessa Australiaan saapuvassa lentokoneessa noin puoli tuntia ennen laskeutumista syotetaan ilmastointijarjestelmaan kemikaalit, jotka tappavat mahdollisesti koneen sisaan paasseet hyonteiset ja muut ei-toivotut lentajat ja ryomijat.

   Aikaisemmin, noin 20 vuotta sitten matkustajakoneen laskeuduttua koneeseen tulivat ensimmaisena karanteeniviranomaiset, jotka sumuttivat koko koneen ennen kuin kukaan saattoi poistua koneesta. Pienemmissa saapuvissa lentokoneissa on edelleen sama kaytanto.

   Australian sisalla on myos karanteenialueita, joille ei saa tuoda hedelmia eika kasveja ulkopuolelta. Asiasta on selvat tiedoitukset ja varoitukset, joiden noudattamatta jattaminen voi kayda hyvin kalliiksi.

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy