Samarkand – silkkitien kehto

Samarkandilla on sadunhohtoinen maine idän ja lännen kohdatessa. Samarkandin sanotaan olevan 2750 vuotta vanha. Sen läpi ovat karavaanit  vaeltaneet ja se on ollut myös huomattava kauppapaikka.

Amir Timur, joka oli hirmuhallitsija, mutta myös kansallissankari. Hän rakennutti Samarkandin valtavat moskeijat  Amir Timur jakaa mielipiteitä samalla tavalla kuin Stalin. Amir Timur rakensi imperiuminsa verisin keinoin.

Neuvostoaikana moskeijat ja mauselumi olivat päässeet rappeutumaan, mutta nyt ne oli korjattu entiseen loistoonsa.

Mattotehdas, jossa olivat vierailleet ennen meitä mm. Hilary Clinton, Vladimir Putin, Kofi Annan ja monet muut, kiehtoi käsityötaidollaan. Silkkimaton valmistus kestää 3 kuukaudesta kahteen vuoteen. Saimme myös oppia, miten tehdään kaksoissolmu ja miten erotetaan käsinkudottu aito silkkimatto tehdasvalmisteisesta. Solmut ovat selkeästi näkyvissä, kun maton taittaa. Silkinhän tunnistaa polttamalla ja esimerkiksi kiinalaiset lisäävät maton päihin silkkilankaa ja polttavat sitä, jolloin tulee vaikutelma, että koko matto olisi silkkiä.

Ohjelmassa oli myös käynti viinitehtaassa. Samat rypaleet kuten esimerkiksi Cabernet Savignon ovat täällä kasvatettuina paljon sokeripitoisempia ja ongelmaksi muodostuukin ennemmin happamuus. Maistelimme kymmentä tehtaan eri tuotetta, joista viimeiset olivat kolmevuotisia konjakkeja ja sokerina pohjalla oli 26 yrttiä sisältävä likööri, joka antoi naisille nuoruuden ja miehille se toimi viagran tavoin.

Sarkandin leivät on koristeltu hienosti ja kihlajaisissa leipä murretaan ja se annetaan sulhaselle ja morsiamelle, jonka jälkeen hänet on varattu. Eronnut tyttö on kuin kirous, mutta eroja tapahtuu kuitenkin tapahtuu tänä päivänä melko paljon.Nuoret miehet lähtevät Venäjälle töihin, rakastuvat venäläiseen tyttöön ja paikallinen morsian odottaa ja odottaa. Tytöistä halutaan päästä eroon viimeistaan 20 vuotiaana. Seitsentoista vuotis päivän jälkeen jälkeen aletaan odottaa  kosijoita.Eroista voidaan jo puhua, kiitos uuden presidentin ja jos kolmeen vuoteen mennessä ei tule lasta, niin silloin voidaan erota.

Nuorin poikaa huolehtii vanhemmistaan,joten morsiamen on tultava toimeen myös anopin kanssa. Siinä onkin monta kertaa melkoinen haaste.

Homoutta ei hyväksytä ja siitä seuraa vankilarangaistus,

Juhlissa on usein tarjolla plovia jota tehdään suurissa padoissa. Siinä on mm.riisiä, porkkanaa, rusinoita ja päällä lihaa. Juhlatiaisuuksissa siihen lisätään vielä kanan- ja viiriäisen munia sekä hevosenlihaa. Plov oli oikein maukasta.

Teetä tarjotaan ensimmäiseksi, kun vieras tulee taloon, samoin ravintolassa ruuan kanssa tuodaan aina teetä ja leipää.

Kultahampaita ja perinteisiä vaatteita alkoi näkyä yhä enemmän etenkin vanhemmilla ihmisillä. Kultahampaita ei kuulemma voi ottaa pois, jos elimistö on tottunut niihin, niihin poisoton jälkeen tulee vatsakipuja. En sitten tiedä, uskoako tuota tarinaa.

 

 

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy