Sambiasta Malawiin

Matka Sambian pääkaupungista Lusakasta Malawin pääkaupunkiin Lilongween oli pitkä ja kuoppainen. Vuoden ensimmäisen päivän kunniaksi vietimme 10 tuntia bussissa matkaten erittäin kuoppaisia teitä. Tiet muistuttivat enemmän kynnöspeltoa, kuin autotieksi tarkoitettua väylää. Paikalliset painoivat ohitse niin lujaa kun pääsivät. Jani ajeli Ajokilla maltillisemmin, säästäen iskareita ja matkustajien takamuksia.

Matkanteko oli sen verran hidasta Sambian puolella, että päädyimme yöpymään Petauke-nimiseen kylään. Saavuimme perille auringonlaskun jälkeen. Majapaikastamme oli sähköt poikki. Otsalamppujen loisteessa saimme kuitenkin katsottua itsellemme huoneet. Majapaikan pitäjät pitivät meille myös ravintolaa auki hieman myöhempään. Tarjolla oli supistettu ruokalista. Sähköjen puutteesta huolimatta kokit onnistuivat saamaan nälkäisille matkalaisille evästä eteen.

Tyypillinen afrikkalainen marketti jossain matkan varrella.
Tyypillinen afrikkalainen marketti jossain matkan varrella.
Porukka Petauken majapaikan pihassa aamulla ennen lähtöä. Ajokin perään oli joku kirjoittanut "Wash me plz".
Porukka Petauken majapaikan pihassa aamulla ennen lähtöä. Ajokin perään oli joku kirjoittanut ”Wash me plz”.

Seuraavana päivänä jatkoimme matkaa kohti Malawin rajaa. Tie jatkui yhtä kamalana kuin edellisenä päivänä. Vieressä kulki upouusi asfalttitie, jota ei ikävä kyllä vielä oltu virallisesti avattu liikenteelle. Ajoimme kuitenkin hetken matkaa uutta tietä ja jouduimme paikallisten pysäyttämäksi. Hieman epäselväksi jäi, olivatko herrat oikeasti tien rakentajia vai vain tyyppejä, jotka olivat päättäneet ottaa tien valvonnan omiin käsiinsä. He kuitenkin ensin käännyttivät meidät takaisin ja loppujen lopuksi ajoivat perässä pysäyttäen meidät. Kaverit uhkailivat poliisilla ja sakoilla, mutta Jani onnistui hoitamaan tilanteen niin, ettei virkavaltaa kutsuttu paikalle.

"Sisko tahtoisin jäädä, mutta moottoritie on kesken..."
”Sisko tahtoisin jäädä, mutta moottoritie on kesken…”
Paikalliset "tiepoliisit". Kaverit kuvasivat meistä videota ja me vastasimme salamavaloilla.
Paikalliset ”tiepoliisit”. Kaverit kuvasivat meistä videota ja me vastasimme salamavaloilla.

Hieman ennen saapumista Chipataan tie muuttui paremmaksi. Pidimme Chipatassa nopean lounastauon ja jatkoimme rajalle. Rajalla kaikki sujui jälleen kerran erittäin helposti. Sambian puolella leimat lyötiin passiin, virkailija heitti läppää ja antoi vielä matkaan kondomeja. Myös muiden maiden rajoilla, huoltoasemilla ja ravintoloiden wc-tiloissa on lähes poikkeuksetta jaossa kondomeita. Fiksua, kun ottaa huomioon, että useassa Afrikan maassa 10-25 prosentilla väestöstä on HIV/AIDS. Valistus ja ilmaisten ehkäisyvälineiden jakaminen toivottavasti auttaa tilanteen hallintaan saamisessa.

Pysähdyimme jaloittelutauolle paikalliseen pikkukylään. Tuula lahjoitti kyläläisille kassillisen vaatteita ja lapsille karkkia.
Pysähdyimme jaloittelutauolle paikalliseen pikkukylään. Tuula lahjoitti kyläläisille kassillisen vaatteita ja lapsille karkkia.
Kylän ipanat esittelivät tyylikkäitä ninja-poseerauksia heti kun kaivoimme kamerat esiin.
Kylän ipanat esittelivät tyylikkäitä ninja-poseerauksia heti kun kaivoimme kamerat esiin.
Tervetuloa Malawille. Älä anna aikaa, mutta anna rahaa. Me hoidamme loput.
Tervetuloa Malawille. Älä anna aikaa, mutta anna rahaa. Me hoidamme loput.
Malawin puolella Ajokkiin jouduttiin ottamaan erillinen ajoneuvovakuutus. Todisteeksi maksusta ikkunaan liimattiin tarra.
Malawin puolella Ajokkiin jouduttiin ottamaan erillinen ajoneuvovakuutus. Todisteeksi maksusta ikkunaan liimattiin tarra.
Malawin massimiehet. Joka jätkä nosti automaatista 40tonnia. Euroissa summa on noin 60e.
Malawin massimiehet. Joka jätkä nosti automaatista 40tonnia. Euroissa summa on noin 60e.

Malawin puolelle päästyämme tiet muuttuivat paremmiksi, ja 120 kilometrin matka Lilongween taittui kivuttomasti. Saavuimme perille myöhään illalla. Päädyimme majoittumaan intialaisen miehen pitämään hotelliin. Joona ja Tomi saivat neuvoteltua meille erittäin hyvän hinnan, majoittuminen kolmen hengen huoneessa maksoi noin 16 euroa yö. Hinta-laatusuhde oli tällä kertaa enemmän kuin kohdallaan.

Majoitusten hinta on hieman yllättänyt matkan aikana. Kuvittelin käyttäväni majoituksiin rahaa saman verran kuin Kaakkois-Aasiassa, jossa vaatimattoman majapaikan saa alle 10 euroon. Lähes poikkeuksetta yöt ovat maksaneet noin 20 euroa/ yö / henkilö. Majoitusten taso on myös vaihdellut erittäin paljon. Samalla rahalla toisessa paikassa saa aamupalan, valkoiset lakanat ja ilmastoinnin kun taas toisessa paikassa epämääräiset lakanat ja tuulettimen, joka ei toimi. No, mutta sellaista kai on matkailu.

Tänään soi: Eppu Normaali – Hipit rautaa

__

From Sambia to Malawi

We started the first day of the year by spending 10 hours on the road. The plan was to drive close to Malawi border, but the roads were so bad that we couldn´t drive fast. Locals were driving like maniacs, but Jani didn´t want to break Ajokki.

We stayed one night in Petauke. Electricity was out, but despite that the staff managed to get us nice rooms and chefs made us something to eat. Next morning we continued to the border.

Like all the other border crossings, this was also easy. Immigration officer just told us jokes while stamping the passports. He even gave us some condoms to go. In Africa this is quite common, most of the gas stations, borders, restaurants etc. Unfortunately depending of a country, 10-25 % of population in Africa have HIV/AIDS, so it´s very important that condoms are easy to get.

We reached Lilongwe after dark. The roads on Malawi side were much better. We got a nice hotel with a really good price, thanks to Joona and Tomi. Ecpesially Joona is very good at negotiating prices. Also this time he made a good deal for all of us.

  1. Helou ja hyvää tätä vuotta sinnekin suunnalle! Mukana oon roikkunut jo jonkin aikaa ja tulipa tässä mieleeni (noiden epämääräisten lakanoiden innostamana), että kuinka paljon ja millaisia hassujakin matkatavaroita kullakin on mukana? Itse Afrikassa asuneena ja työskennelleenä, mulla oli omat lakanat ja villasukat Suomesta. Onko siis teilläkin esimerkiksi epämääräisten lakanoiden varalle Finlayssonit bussin perällä tai jollakin syvästi vaalittuna sama Novelle-pullo HEL-VANtaalta? Hyvää ja tasaista matkaa! 🙂

  2. Hellou! Kiitos paljon ja hyvää uutta vuotta sinullekin IkäväMaailmalle!

    Kyllähän täällä jengillä kaikenlaista enemmän tai vähemmän epämääräistä on mukana. Löytyy Finlayssoneita, villasukkia, suomalaista kahvia, Elovenaa, Sisua jne. Usealla on aarteena myös Prisman/Alepan muovikassi. Paikalliset muovipussit muistuttavat lähinnä suomalaisia hedelmäpusseja, joten Prisman kassi on täällä arvossa arvaamattomassa. 😀

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy