Tauti nimeltä Ebola

Kun olen kertonut ihmisille, että lähden Pikavuoron Afrikan pätkälle, useimmilla ensireaktio on ollut ”kuinka sää uskallat lähteä ku siel on se Ebola”?

Olen huono pelkäämään tämän tyyppisiä asioita. Ne jutut joita pelkään (kuten hammaslääkäri) liittyvät yleensä jo koettuihin tilanteisiin. Tilanteisiin, joissa on sattunut jotain ikävää.

Jonkun mielestä saatan olla hieman tyhmäkin, kun en ymmärrä pelätä Ebolaa. Tässä kuitenkin muutama seikka, joiden takia olen lähdössä reissuun rauhallisin mielin.

Kartasta näkee, että Piakvuoron reitti kulkee kaukana Ebola-alueesta.
Kartasta näkee, että Pikavuoron reitti kulkee kaukana Ebola-alueesta.

Ensimmäiseksi: Ebolaa esiintyy Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan pääasiassa läntisessä Afrikassa. Me olemme menossa etelään ja itään. Valtaosa sairastuneista on saanut tartunnan Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa. Näiden naapurimaissa Nigeriassa, Senegalissa ja Malissa on ollut yksittäistapauksia. Yksikään näistä maista ei kuulu reitillemme.

Toiseksi: Afrikka on valtavan suuri manner. Etäisyydet maiden välillä ovat tuhansia
kilometrejä. Esimerkiksi etappimme aloituspisteestä, Etelä-Afrikan Kapkaupungista on Liberian pääkaupunkiin Monroviaan, jossa Ebolaa esiintyy, noin 9000 kilometriä. Nigerian ja Etiopian välinen etäisyys on lähes 5000km. Välimatkojen ymmärtämisessä auttaa kun muistaa, että Suomi on noin 1150 kilometriä pitkä ja levein kohtakin on vain reilut 540 km.

Kolmanneksi: Ebolaan on WHO:n mukaan kuollut 5117 ihmistä ja tartunnan on saanut 14 413 henkilöä (tilanne 15.11.2014). Malariaan puolestaan kuoli vuonna 2012 maailmanlaajuisesti 106 887 ihmistä. Malarian arvioidaan kuitenkin tappaneen noin 600 000 ihmistä tuona vuonna. Suuria lukuja huolimatta siitä, että malariaan olemassa estolääkitys ja hoito.

Kipparia ei Ebola huolestuta. Kuva: Jussi
Kipparia ei Ebola huolestuta. Kuva: Jussi

Ebola-tartunnan saadakseen on oltava kontaktissa siihen sairastuneen tai kuolleen henkilön eritteiden kuten veren, virtsan tai syljen kanssa. Malariaa puolestaan levittävät hyttyset ja riskialue on lähes koko Afrikka. Vaikka olen hankkinut matkalle malarian estolääkityksen, olen enemmän huolissani malariasta kuin Ebolasta. Varotoimenpiteillä uskon kuitenkin välttyväni taudilta.

Veikkaan, että todennäköisimmät matkalla tulevat terveysongelmat ovat perinteinen flunssa ja turreripska. Jokunen rakko jalassa sekä tulehtunut haava saattaa myös ilmaantua. Nestehukka ja auringonpistos kuuluvat myös riskilistalla ylemmäs kuin Ebola, malaria tai muut vakavat sairaudet. Näistäkin kuitenkin selviää. Lisäksi kaveria ei jätetä vaan porukka pitää huolen kaikista.

Jos joku vielä empii niin mukaan vaan! Ebola-pelon takia ei ainakaan kannata jättää uskomatonta reissua kokematta.

”If you think adventure is dangerous, try routine, it´s lethal.” –Paulo Coelho
__

When I tell people that I´m travelling to Africa, the first thing they usually say is ”but there is Ebola, aren´t you afraid”?

– No, I´m not afraid of Ebola. And this is why.

1.Ebola outbreaks in West Africa, we are traveling to South and East.

2. Africa is a huge continent and there are thousands of kilometers between the outbreak area and the places we are travelling to.

3. The risk of getting malaria is much bigger than the risk of getting Ebola.

I have prepared myself against malaria with Malarone and I think I´m more likely to get ”Delhi belly”, flu, heatstroke and small cuts and bruises than Ebola.

Like Paulo Coelho said: If you think adventure is dangerous, try routine, it´s lethal. So there is no way I´m leaving this adventure pass. Not because of Ebola.

  1. Toisaalta sitten taas ihminen on sillä tavalla rakennettu myöskin, että jokainen meistä pelkää automaattisesti tuntematonta.

    Jos et ole ollut jossakin, niin olet pitkältikin kuulopuheiden ja omien ennakkoluulojen varassa.

    Rohkaiskaa siispä mielenne vain, nyt viedään viimeisiä paikkoja matkalle. Tässähän on superetuna turvallisuus näkökulmasta ryhmässä kulkeminen, kenenkään ei tarvitse olla yksin, ellei niin nimenomaisesti halua.

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy