Haaveista totta, osa 2

Maisema Kiinan muurilta, läheltä Jiuquan kaupunkia.

Juhlat on juhlittu, ja matka jatkuu.

Kiinalainen uusivuosi saattaa olla matkailijalle haastavaa aikaa. Erityisesti liikkuminen kaupungista toiseen saattaa olla viikkojen ajan jopa mahdotonta, kun koko Kiina matkaa perheidensä luokse, kuka minnekin.

Ainakin Xinjiangin provinssissa ruokaa ja majoitusta riitti uutenavuonnakin. Useimmat kaupat olivat eilen ja toissapäivänä suljettu, mutta nälkään ei tarvinnut kuolla, siitä pitivät huolen täytettyjä pitaleipiä ja nuudeleita tarjoilevat katukeittiö ja osa innokkaimmista ravintolayrittäjistä. Myös paikalliset pikaruokaketjut, kuten hampurilaisia ja nuhjuisia riisi-kana-annoksia tarjoileva Dico’s, pysyivät auki lähes koko juhlien ajan.

Se on toki myönnettävä, että majoituksen etsinnässä oli suurena apuna oppaamme Paul. Vaikka miehen mukanaolosta joudutaankin maksamaan, iso osa summasta tulee takaisin jo pelkästään hotellialennusten kautta.

Olemme oikeastaan koko Kiinan pätkän yöpyneet hotelleissa, joiden listahinnat ovat olleet 400-500 yuanista (40-50 euroa) ylöspäin. Paulin ansiosta olemme maksaneet todella siisteistä ja hyvistä hotelliöistä noin 15 euroa kahden hengen huoneelta. Ilmastointi ja internet-yhteys ovat useimmiten sisältyneet huoneen hintaan.

Torakoiden, rottien ja muiden eläinkunnan pikku nilviäisten syömiin murjuihin tottuneelle tällainen luksustelu on jotain uutta ja hämmentävää, mutta kieltämättä mukavaa. Mikään ei paranna päivän bussissa lorvailua paremmin, kuin kuuman suihkun jälkeen puhtaisiin lakanohin köllähtäminen.

Kaksi edellistä yötä vietimme siis Dunhuangin kaupungissa, jossa asukkaita on vain reilut 150 000. Miellyttävän pieni kaupunki on siisti ja moderni, ja keskustan alueella on helppo liikkua myös jalkaisin. Teollisuutta ei alueella ole juuri lainkaan.

Syy mahdottoman kuuloiseen yhtälöön löytyy turismista. Dunhuangin ympäristössä on useita ainakin Kiinan mittakaavassa kuuluisia turistirysiä,  kuten buddhalaisena luostarina toiminut Mogaon luolasto.

Turismin vaikutus näkyy parhaimmin hotellien, ravintoloiden ja krääsämyyjien määrässä.

En ole tähän mennessä nähnyt Kiinan-osuuden aikana ainuttakaan matkamuistomyymälää, mutta Dunhuangissa niitä pysyi auki uudenvuodenpäivänäkin. Olemme onneksi liikkeellä niin sesongin ulkopuolella, kuin vain mahdollista. Kaduilla ja ravintoloissa oli rauhallista, jopa hieman liian autiota.

Mogaon luolat jäivät eilisaamuisen pikaäänestyksen tuloksena väliin, ja auton keula suunnattiin kohti Kiinan muuria.

Olen vieraillut muurilla Pekingin seudulla jo kahteen kertaan, mutta vuorenrinnettä kiemurteleva kivikäärme jaksaa vaikuttaa aina uudestaan.

Varsinkin täällä, tuhansia kilometrejä Pekingistä lounaaseen. On vaikea käsittää, että muuri on loistonsa päivinä Ming-dynastian aikaan (1368-1644) taivaltanut vuorten ja solien yli yhteensä 6500 kilometrin matkan. Se riittäsi kiertämään Suomen rajaviivan hieman yli puolitoista kertaa.

Vierailimme samalla myös Ming-dynastian aikaisessa Jiyuaguanin linnoituskaupungissa, joka on toiminut tärkeänä sillanpääasemana Kiinan ja Keski-Aasian ”barbaarikansojen” välissä. Jälleen yksi hyvä syy olla talvella liikkeellä: muita ihmisiä ei ollut paikalla haitaksi asti, vaan rakennuksiin ja maisemiin sai tutustua kaikessa rauhassa, kuten kuuluukin. Mikään ei pilaa matkaa historian hämärään tehokkaammin kuin valtavat, salamavaloja kaikkiin ilmansuuntiin räiskivät ihmismassat.

Molemmat vierailut olivat tarpeellisia muistutuksia siitä valtavan rikkaasta historiasta, jonka päälle nyky-Kiinaa rakentaa kukoistavaa tulevaisuuttaan.

Jiuquanin kaupunkiin saavuttiin 20.00 aikoihin illalla. Illan kaava oli jo tuttu ja turvallinen, moneen kertaan hyväksi havaittu: tavarat huoneeseen, pikaisesti syömään ja yötä vasten päivittämään blogia – mikä ei tosin onnistunut yhteysongelmien vuoksi, ennen kuin nyt seuraavana päivänä paikallisessa nettikahvilassa, jossa hiljaiset kiinalaisteinit pelaavat verkkoroolipelejä Lady Gagan ja Michael Jacksonin pauhatessa taustalla.

Eilinen iltaruokailu oli Kiinaa parhaimmillaan. Menimme huonekaverin kanssa sattumanvaraiseen paikalliseen ravintolaan, jossa vastaanotto oli vähintään hieno.

Paikka oli erikoistunut hot potiin, joka tarkoittaa sitä, että pöytään tuodaan kiehuva mausteliemi, jossa jokainen ruokailija saa itse kypsentää pieneksi leikattuja palasia lihaa, äyriäisiä, nuudeleita, kasviksia ja kaikkea muuta mahdollista maan ja taivaan väliltä.

Ei mennyt aikaakaan, kun meidät oli kutsuttu paikallisen pariskunnan pöytään uittamaan ohuita lammassiivuja sekä possulla ja sipulilla täytettyjä taikinanyytejä polttavan tuliseen keitinliemeen. Yhteinen kieli rajoittui muutamaan englanninkielen sanaan, mutta se ei menoa haitannut. Korvausta ei vakuutusalaa opiskeleva nuorimies suostunut noin 15 euron loppulaskusta ottamaan.

Myos yökerhoissa on varsin tavallista, että vieralle tarjotaan syotävää ja juotavaa enemmän kuin pää ja maha kestävät. On suuri virhe istua kiinalaisten isäntien kanssa samaan pöytään, jos haaveena on herätä seuraavana aamuna aikaisin esimerkiksi kuvaamaan kaupunkia jotain matkablogia varten.

Eilenkin vasta keksitty tarina hotellilla odottavasta, vihaisesta vaimosta sai isännät vakuuttumaan, että vieraan on parempi suunnata kohti kotia.

Toki jos seuraavaksi päiväksi ei ole suunnitelmia, luvassa on taatusti railakas ilta.

Gobin autiomaassa teiden kunto vaihtelee erinomaisesta surkeaan. Pääasiassa tiet ovat kuitenkin hyvässä kunnossa.
Bensa-aseman vahtikoirat välillä Kumul-Dunhuang.
Hieman ennen Dunhuangia sijainneen tienvarsiruokalan keittiössä valmistuu pikavuorolaisille kuumat nuudelikeitot.
Dunhuang elää turismista. Talvisaikaan hiljaisella kävelykadulla on postiin ja patsaille neuvovat opasteetkin englanniksi, mikä on Kiinassa melko harvinaista.
Suurena ruokailun ja juomailun ystävänä Dunhuangin katujen tarjonta oli parasta koko kaupungissa. Vartaissa kypsentyy chilikastikkeessa uitettua perunaa, tofua, sieniä ja kanaa. Kypsät vartaat sai halutessaan myös pita-leivän sisään. Täytteistä riippuen leivän hinta oli noin 50 senttiä.
Dunhuangin katuvalaistus on näkimistäni Kiinan hienoimpia. Kaupunki loistaa iltaisin mielikuvituksellisissa valokoristeissa kadunvarsien puita myöden.
Pikavuoron toisia syntymäpäiviä juhlittiin Dunhuangissa. Valitettavasti hotellin henkilökunta ei antanut Janin pitää Tuomaksen lahjoittamaa "Assistant Manager" -kylttiä.
Kahvitteluhetki hotellin aulassa. Kiinalaisista kakuista puuttuu täyte, mutta kermavaahtoa on senkin edestä.

Yksi unelma on toteutunut: bussi viimein Kiinan muurilla.
Jiyuaguanin linnoituskaupunkia sai tutkia rauhassa, sillä turistimassat loistivat poissaolollaan.
Linnoituksesta on ollut hyvä näkyvyys jokaiseen suuntaan. Sotilaiden tehtävänä oli turvata kaupungin vilkasta kaupunkäyntiä.
Yksinäinen vartija seisoo barbaarikansojen ja kiinalaisen sivistyksen välissä. Vartijan habituksessa oli jotain tuttua...
Pohjanmaan Erikoislattiat Oy hoitaa pienet ja suuret remontit missä vain, milloin vain. Tee tarjous! (Täysin turhanpäiväinen apumies ei sisälly hintaan)
Muurille vievä porttikin on asianmukaisen jylhä. Liput muurille maksoivat reilut 2 euroa.
Jokaisen Kiinan-vierailijan kamerasta löytyy ainakin yksi tällainen kuva. Kiinan muuri jaksaa hämmästyttää uudestaan ja uudestaan.
  1. Kiitos kuvista. Ihanalta näyttää. Oli kiva nähdä Kiinan muuri myös oppikirjojen ulkopuolelta. Näyttää minun mielestä ihan toisenlaiselta ja jotenkin hienommalta. Ja Tuula se näyttää aina yhtä pirteältä. Mahtava seikkailu teillä. Tsemppiä.

  2. Kiitos päivän huumeannoksesta! Kyllä pitää ihmisen olla tyhmä, kun ei pyrkiny matkaan mukaan, jopa perhekin kehoitti lähtemään… Mutta myöhäistä pyllistää, täytyy selvitä sohvamatkailulla. Joka tapauksessa kerronta on hienoa ja kuvat loistavia, kiitos niistä!
    porukan välinen tunnelma on vähäsen jäänyt arvoitukseksi, kuvatkin ovat aikalailla samoista tyypeistä. Toki kaikki ovat tainneet maailmaa riittävästi matkata, ei pienet vastoinkäymiset liikaa hermostuta.
    Lippu korkealla jatkossakin!

  3. Itse olen käynyt Kiinassa seitsemän kertaa, mutten vielä kertaakaan ole päässyt näkemään Kiinan muuria livenä(reissut suuntautuneet muihin maisemiin joka kerta). Ehkä sitten vihdoinkin ensi kerralla!

    Kiitos mahtavista kuvista, joissa on jälleen kerran valon leikki hyödynnetty upeasti.
    Myös tekstin kerronta on nautittavaa luettavaa.

  4. Täydellinen inho itseään kohtaan saa enempi vain valtaansa, kun katsoo kuvianne ja kerrontaa matkasta. Miksi sittenkään en lähtenyt mukaan seikkailuun … turha tietty enää miettiä, mutta seuraavaa eksoottista reissua täytyy miettiä hiukan tarkemmin kuin nyt.

    Ihania kuvia, loistavia otoksia ja hyvä kerronta tuo meidät sohvamatkailijat aina mukaanne tuntemaan ja kokemaan erilaisia asioita.

    Kiitokset päivityksistä ja loistavista kuvista …

    Eilen moottoripyörämessuilla tapasin motoristeja ympäri suomea, tiesivät tasan tarkkaan tästä matkasta ja seurailevat kirjoituksianne ja kuvianne. Mahdollisesti jotain samanmoista suunnitteilla moottoripyörillä tehtäväksi, mutta tuskin noin pitkää reissua sentään … lähettivät kauttani teille hyvän matkan toivotukset ja kiitokset kirjoittamistanne tiedoista.

    eija

    1. Tuohon minäkin kiinnitin huomiota ja olisi kiva tietää kuinka tavallista ja tarpeellista suojaimien käyttö on.

      Lisäksi olisi mielenkiintoista tietää miten tuo Kiinan ”luotsi” Paul on löydetty ja saatu oppaaksi auttamaan ja helpottamaan matkalaisten oleskelua Kiinassa.

      1. Paul taitaa kuulua Kiinan kokonaispakettiin,opas, kaikki luvat, ajokortit, bussin rekisteröinti ja muu byrokratia. Näin olen asian ymmärtänyt, joku korjannee jos olen väärässä.

        1. Niin varmaankin on, mutta miten tuollainen on mahdollista!? :- ) Tarkoitan että miten sellainen järjestetään!? Vai onko tuo tieto jotenkin salaista kenties…

  5. Hei, terveisiä Salosta.
    Kiitos viihdyttävästä tuokiosta, jonka sain taas kuvien ja tekstin muodossa. Tämähän on kuin parempi, kuin dekkari. Uusia jännittäviä hetkiä odotellen ja hyvää matkaa toivottaen Tiina.

  6. Kyllä Kiina on toisenlainen maa! Kiitoksia mukavasti kirjoitetusta tekstistä ja erityisen
    upeista kuvista. Täytyisi melkein tässä itsekin liittyä tuohon valittajien kuoroon : miksen
    itse lähtenyt reissulle. Mutta aikansa kutakin, sano pässi… Jos luoja suo, kai sitä jollain
    konstilla sinne voisi päästä ihmettelemään. Ei nyt toki bussilla, mutta lentsikalla. Kiina on niin iso maa
    ettei sitä yhden iän aikana kerkeä kaikkea näkemään. Vuoristossa patikkamatkalla aikaa kuluu. Yksi
    päivä, etkä ole päässyt edes huipulta toiselle.
    Kaikkea hyvää, terveyttä ja valpasta mieltä jokaiselle matkalaiselle. Vielä on maileja matkassa ennen-
    kuin olette perillä.

  7. Huomenta ja mukavaa viikonalkua.Me täällä Salossa olemme työntouhussa ja samalla ajattelemme teitä siellä matkan takana.Olisi mukava kuulla miten tuo aikaerojen kokeminen tuntuu kun noin autovaudilla mennään.Ovatko kaikki olleet terveinä matkan ajan?Turvallista matkaa

  8. Onpas pikavuorolla pitkä vuoro tänään. Kuus ja puolisataa km täynnä ja yli 700 mittarissa kun perillä Lanzhoussa. Kiinassa on jo puoliyö. Janista varmaan tuntuu että on ajanut autoa.

  9. Sitten näköjään suoraan etelää kohti, Thaimaa on siellä.

    Sanottava on, että tämä blogi antaa hienon kuvan paikoista, joissa käytte. ”Maailman sinisin taivas” laulaa Martti Servo, mutta sielläpä vasta sininen taivas on (lähes joka paikassa).

Vastaa

Pikavuoro Maailman Ympäri

Pikavuoro maailman ympäri

Matka- ja tilausajopalvelut Finaround Oy